23 November 2016

Bewoners Berchmanianum Nijmegen verhuizen

Ga naar overzicht

Deel op:

es dominicanen maken deel uit van de bonte gemeenschap van religieuzen die begin december het klooster-verzorgingshuis Berchmanianum in Nijmegen verlaten. Ze verhuizen naar een nabijgelegen nieuwe plek: het Hofgebouw geheten.

Berchmanianum

André Lascaris o.p. schreef er al over in zijn recente blog We gaan verhuizen!. Het Berchmanianum is een begrip: een enorm gebouw tussen de Radboud Universiteit en de wijk Brakkenstein in Nijmegen, dat bedoeld was als filosoficum van jonge jezuïeten, toen het gebouwd werd.

Er wonen nu ruim zestig mannelijk religieuzen, het merendeel jezuïeten en verder dominicanen, sacramentariërs, oblaten en nog enige eenlingen. De meeste bewoners zijn hulpbehoevend. Sommigen mankeren weinig, anderen wonen op een gesloten afdeling.

Hofgebouw

Als kloosterverzorgingshuis was het fysiek eigenlijk niet geschikt, maar &de stafleden werken er graag en beweren dat ze alle tijd hebben’, meldt Lascaris. &Er hangt een goede sfeer tussen bewoners en verzorgers en tussen de verzorgers onderling.’

Het gebouw is verkocht aan de universiteit. Het nieuwe gebouw zal op den duur ook gebruikt worden voor anderen dan religieuze ouderen.

Op 27 en 28 oktober 2016 kijken de bewoners naar hun nieuwe appartement, vlak in de buurt, op de Heijendaalseweg 290-294. In de eerste weken van december vinden de verhuizingen plaats van Jos Oorsprong o.p., Joop Schaeffer o.p., Andre? Lascaris o.p., Hein Nooijen o.p., Antoon Stikvoort o.p. en Willy Rams o.p..