05 Oktober 2016

Tegenstribbelende prediker bij begin van TV

Ga naar overzicht

Deel op:

ij was lange tijd tegen de tv en waarschuwde tegen de verderfelijke invloed ervan – en toch speelde dominicaan J.B. Kors een prominente rol in de allereerste tv-uitzending, afgelopen zondag 65 jaar geleden.

Est nobis colluctatio contra spiritualia nequitiae in coelestibus, zei KRO-voorzitter J.B. Kors o.p. tegen de vroege kijkers. En terecht, natuurlijk.

J.B. Kors o.p. in de allereerste tv-uitzending in Nederland in 1951. Enkele honderden mensen in het uitzendgebied (65 km rondom Lopik) hadden een tv.

Afgelopen zondag was het 65 jaar geleden dat de allereerste televisie in Nederland werd uitgezonden. De dominicanen stonden aan de weg van deze nieuwe manier van communiceren die zo’n grote impact heeft gekregen op onze samenleving.

Op deze NOS-pagina staat een filmpje waar tot twee maal toe de toenmalige voorzitter van de KRO aan het woord komt (tot 1961 was dat altijd een dominicaan). J.B. Kors o.p. was lange tijd een verklaard tegenstander van de televisie.

De allereerste uitzending begon met een toespraak van staatssecretaris Cals en van Kors, die meteen aan verwachtingsmanagement deed, door te spreken van ‘een oefenperiode met misschien niet volmaakt geslaagde programma’s’.

Est nobis colluctatio contra spiritualia nequitiae in coelestibus, zei Kors: ‘We hebben te strijden tegen de boze geesten in de lucht’, want door de ether worden ‘dwaling, ongeloof en verkeerde zedelijke opvattingen uw huizen binnengevoerd’.

Klik hier voor het NOS-artikel met het filmpjeDe fragmenten Kors o.p. vind je op 0,55 en 2,07.

*

Met dank aan Karin Bornhijm o.p.

Eerder verscheen in onze serie kopstukken:
Lambert Perquin, oprichter van de KRO