24 Oktober 2016

Feestelijke reünie 160 jaar Dominicus College

Ga naar overzicht

Deel op:

et Dominicus College in Nijmegen-Neerbosch vierde 1 oktober het 160-jarig bestaan met een reünie, die mede in het teken stond van het 800-jarig bestaan van de orde. Het College was lange tijd deel van die grote geschiedenis.

door Guus Bary

De vorige reünies waren in 1986 en 2006.

Zo’n 830 oud-leerlingen en 45 oud-docenten en medewerkers gaven – tezamen met huidig personeel en een aantal leerlingen als vrijwilligers – acte de présence.

Van de zijde van de provincie waren er Kees Keijsper, Jacques van der Lee (Berg en Dal), Toine Frehe (Catharinahof) en Antoon Stikvoort (Berchmanianum), alle vier oud-leerling en de laatste ook oud-leraar klassieke talen. Namens de zusters van Neerbosch waren er Angèle Schamp en Thèrese Menkveld.

Na 1968 kwamen er ook meisjes op het Dominicus College en werd in 1995 de HAVO als opvolger van de oude MMS van de congregatie van Neerbosch in het Dominicus College geïncorporeerd.

Diverse paters en zusters hebben tot in de jaren negentig les gegeven of maakten deel uit van het bestuur van de ‘gemeenschap van scholen’, zoals dat destijds heette.

Grote drukte in de aula van de huidige school. Klik om te vergroten

Twintig reünisten waren interne leerlingen en volgden het gymnasium. Nagenoeg allen van hen gingen destijds door naar Huissen en/of Zwolle en/of Albertinum of naar het Duitse noviciaat in Warburg. Het internaat werd in 1968 opgeheven, maar klas 5 en 6 mochten het nog afmaken.

reunie Dominicus College okt 2016-3

Oud-dominicaan Ko Bordens was thans als oud-leerling, oud-leraar godsdienst als afbouwend prefect (1968-1970) aanwezig. De oudste deelnemer was Otto Gooiker, geboren in 1929 en deed examen in 1949.

Klik om te vergroten.

Op deze foto ziet u tien mensen: vlnr staand Mathieu van der Krabben, Florimond Fick, Karel Brinkmann, Antoon Stikvoort, Cor de Jager en Kees Keijsper. Zittend vlnr Henk Bond, Ko Bordens, Wim Kester en Guus Bary.

Niet op de foto: Otto Gooiker, Toine Frehe, Bruno Nagel, Jacques van der Lee, Theo van der Heijden, Koos Föllings, Paul de Leeuw, Joseph Follender Grossfeld, Piet Rolf, Ruud Oostendorp en Daan Goense. Het bleek door de drukte en andere activiteiten niet mogelijk allen tegelijk op de foto te krijgen.

In habijt verscheen Hans Rutten o.p., novice in Zwolle, en oud-leerling. Hij werd geïnterviewd:

De reünisten konden in leeftijdsgroepen op die middag elkaar drie keer ontmoeten, kregen minilesjes, waarbij menig oudere voor Latijn koos om te kijken wat ze er nog van wisten; er waren diverse rondleidingen; verder was er muziek, onder andere van de bekende oud-leerling Lucky Fonz III. Natuurlijk ontbrak de catering niet.

Nog een filmimpressie. Op 1,58 wordt oud-docent Antoon Stikvoort o.p. geïnterviewd – die meteen de rollen omdraait. 

Geen wonder dat het een gemoedelijk samenzijn was. Dat werd nog versterkt door een fototentoonstelling, samengesteld door Ad Hereijgers, leraar klassieke talen (die met leerlingen ook dominicaanse teksten leest).

Hij was naar het archief in St. Agatha geweest en stelde met hulp van anderen nog een fotoboekje samen, dat ieder meekreeg, samen met een nummer van het tijdschrift van Oud-Hees met een cover van de oprichter Dominicus van Zeeland, het jubileum-Dominicus-bier en een herinneringsspeldje.

Guus Bary is oud-leerling (1957-1965) en oud-leraar geschiedenis, godsdienst en maatschappijleer (1971-2001/2002) van het Dominicus College.

*

Eerder verscheen:
Studeren op Dominicus op het Dominicus
Dominicanen ontmoeten dominicanen
Ordewapen terug in logo Dominicus College