21 September 2016

We moeten onze vooroordelen en angsten zien

Ga naar overzicht

Deel op:

ntegratie is altijd wederkerig.

Manuela Kalsky

&We moeten onze eigen vooroordelen en angsten onder ogen zien. En veel sterker bevorderen dat integratie altijd wederkerig is, dat het niet alleen een kwestie is van de ander die zich moet aanpassen. Het is een houding die je moet leren en dat betekent ook: je eigen angsten onder ogen zien.’

(…) Hoort bij geloof niet een geloofsgemeenschap van gelijkgestemden?

&Dat is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Uit het onderzoek God in Nederland blijkt de leegloop van het instituut kerk. Dat weten we nu zo langzamerhand wel. Interessanter is dat nu aangetoond wordt dat de mensen die in de kerk blijven, heel divers geloven. Zo is het geloof in een theïstische God, een God als persoon die zich buiten deze wereld bevindt, sterk afgenomen.

Onder de kerkleden zitten veel ietsisten en zelfs atheïsten, zo blijkt uit het onderzoek. Dus diversiteit is niet alleen het gevolg van immigratie, er is ook een grote diversiteit onder de zogenaamde autochtonen. Diversiteit is de verworvenheid van onze democratische vrijheid: we kunnen en mogen als individu zelf kiezen. Het gevaar is dat we erin doorschieten en vergeten wat het betekent om met elkaar verbonden te zijn.’

*

Lees hier het hele vraaggesprek met DSTS-directeur prof. Manuela Kalsky op www.nieuwwij.nl