16 September 2016

'Thomas van Aquino blijft boeien'

Ga naar overzicht

Deel op:

anwege de verhuizing van Rudi te Velde als bijzonder hoogleraar in de wijsbegeerte van Thomas van Aquino – hij gaat van de UvA in Amsterdam naar de Tilburgse katholieke universiteit was er van 23-26 augustus een Summerschool over de grote dominicaanse kerkleraar. Jan van Duijnhoven was erbij.

Klik op de afbeelding om de special te lezen van het tijdschrift Thomas More over Rudi te Velde en Thomas van Aquino.

door Jan van Duijnhoven o.p.
Vier lange dagen over het leven en werk van de H. Thomas van Aquino was een bijzondere ervaring. Vier intense dagen waar zo intens over Thomas en dominicaanse spiritualiteit wordt gesproken. Waar vind je dat? Echt een aanrader – al is het dan achteraf…

Er waren drie inleidingen van Rudi te Velde zelf. Aan het begin: de wereld en het denken van Thomas van Aquino; halverwege over de mogelijkheden en de moeilijkheden van het neothomisme en op het eind zijn afscheidscollege: een pleidooi voor een kritische wijsheid.

Op de openingsdag was er ook een lezing van prof. Jozef Wissink over de onverwachte betekenis van Aquino in het debat over dementie. En een niet gemakkelijke lezing over natuur en menselijke perfectie van een jonge prof. Wouter Goris. In zo’n week ontdek je ook nieuwe Thomaskenners.

Op de woensdag ging het meer over de passies, waarvan de dodelijke jaloezie de moeilijkste is. Door prof. Edith Brugmans werden we daar meesterlijk en fijngevoelig ingeleid.

Prof. Andrea Robiglio, een Italiaan van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte uit Leuven, sloot daar mooi op aan, omdat Aquino en Dante in dezelfde boeiende tijd hebben geleefd. Dr. Harm Goris bracht weer de praktische verbinding van de bijna-dood-ervaring met de mensvisie van Thomas.

foto Roy Lazet

De donderdag bracht ons dichter bij onze tijd door de reflecties van Rudi over het neothomisme, die het niet helemaal heeft gehaald, en door prof. Ernst Hirsch Ballin over hoe Barendse Aquino las. Diens boek 'Tegen de stroom in’ sloot hier mooi op aan. Prof. René Munnik bracht het werk van Herman Berger naar voren om een brug te slaan naar de transcendentale openheid van de mens.

De vrijdag was een kennismaking met het werk van het Thomasinstituut in Tilburg, waar Rudi te Velde nu aan verbonden is. Het verhaal werd verteld door directeur Henk Schoot. Vakkundig leidde hij ons binnen in Thomas mensbeeld als beeld Gods.

foto Roy Lazet

Prof. Palmyre Oomen sloot daar mooi op aan hoe wij ons op een nieuwe manier oriënteren op God met sleutelwoorden als wil en menselijke vrijheid en het ruimer bezochte afscheidscollege heb ik aan het begin al vermeld. Het was echt onderduiken in de denk- en leefwereld van Thomas.

In zo’n week met veertig vaste deelnemers zijn er ook veel onderlinge ontmoetingen en dat maakt zo’n week ook bijzonder.

door Jan van Duijnhoven o.p.

Je bent samen onderweg met Thomas die je steeds blijft boeien en die met een groot respect spreekt en schrijft over zijn meesters, Aristoteles, de filosoof, Averroës, de moslim-commentator en de stemmen vanuit het joodse geloof.

Dus een heel dankbare week, echt een retraite, een herbronning. In het voorjaar 2017 komt een publicatie uit van deze prachtige Thomasweek. Met dank aan de stichting Thomas More.

*

Zie ook: Thomasinstituut
Eerder verscheen:
Thomas van Aquino (1225-1274)
Thomas van Aquino: nuchter en gepassioneerd