19 September 2016

Inkleding novice Augustinus in Cambridge

Ga naar overzicht

Deel op:

ondag 18 september is in het Engelse Cambridge Pascal ingekleed als dominicaan. Daarmee begint hij officieel aan zijn noviciaat, dat een jaar zal duren.

Met Pascal, die de kloosternaam Augustinus zal dragen, zijn nu zes nieuwe Nederlandse dominicanen in vorming.

Pascal, nu Augustinus, links naast provinciaal overste René Dinklo o.p.

Het is de zevende inkleding van een Nederlander in drie jaar tijd. In een eenvoudige plechtigheid krijgt de kandidaat het habijt en mantel aan, bestaande uit een witte tuniek, een riem met rozenkrans, een scapulier, een witte kap, een zwarte mantel en een zwarte kap.

De inkleding is het officiële begin van het noviciaat.

Van de zeven nieuwe broeders koos één vorig jaar voor een andere richting in zijn leven. Momenteel wonen er drie tijdelijk geprofesten in het studentaat in Huissen en één woont er in Oxford. Een ander doet zijn noviciaat in Zwolle.

Pascal is de jongste van de nieuwe dominicanen. Hij heeft een internationale achtergrond, het zal hem niet veel moeite kosten om zich als enige Nederlander thuis te voelen tussen zes nieuwe Engelse novicen. Hij koos als kloosternaam Augustinus.

Toen zich enkele jaren geleden opeens nieuwe kandidaten aanmeldden, na vele jaren zonder, besloten de Nederlandse dominicanen in het noviciaat samen te werken met de Engelse dominicanen. Hun noviciaat is in Cambridge gevestigd. Naar Engels gebruik worden de novicen in de (zeer beperkte) publiciteit alleen met hun voornaam genoemd.

Het ingroeien in de Orde van de Predikers kent een aantal fasen, waarin zowel de kandidaat als de dominicanen het leven als religieus kunnen onderzoeken.

Br. Augustinus tussen enkele Nederlandse medebroeders, vlnr: novice Hans, Augustinus, huisgenoot Do Zorn uit Zwolle, provinciaal René Dinklo, student Michael Magielse.

Na een periode van kennismaking volgt het noviciaat van een jaar, dan een tijdelijke professie van drie jaar, daarna de eeuwige professie. Augustinus heeft al enige tijd geproefd van het kloosterleven in het klooster van Zwolle.

Het noviciaat is een spannende tijd van studie, zelfonderzoek en verdieping. Het is goed te weten dat velen bidden voor Augustinus, dat hij zijn bestemming mag vinden.

Op 5 november organiseren de dominicanen en dominicanessen een open dag in Zwolle voor mensen die belangstelling hebben voor het religieuze leven als zuster of broeder. De lekendominicanen hebben een eigen vormingsprogramma.

*

Geroepen? 
Zie de Facebookpagina van de Engelse dominicanen voor meer foto’s.

Eerder verscheen: Feestelijke eerste professie Thomas en Michael