18 Augustus 2016

WYD: inspirerend, vermoeiend en leerzaam

Ga naar overzicht

Deel op:

ominicaan Jan van Duijnhoven was aanwezig bij de Wereldjongerendagen in Krakau, eind juli. Er waren zeker honderd vooral jonge broeders, en ook de magister van de Orde kwam, &en onze wervelende paus Franciscus’. Een paar indrukken.

NB: voor de website nieuwwij.nl maakte Tanja van Hummel een interview met Jan. Vooral het deel over zijn werk onder dak- en thuislozen in Rotterdam is lezenswaardig. Hier te lezen.

Jan van Duijnhoven in gebed, op het Veld van Barmhartigheid bij de WYD 2016.

Het was mooi en inspirerend om zo een nieuwe generatie van jongeren mee te maken, 1,5 tot 2 miljoen mensen op het Veld van de Barmhartigheid.

Het was mooi om in gastgezinnen te vertoeven in Gliwice, Gierattowice en in Krakau. Het dominicanenklooster was vol met meer dan 100 dominicanen en gasten.

Het was mooi om ook iets van het Poolse parochieleven te ontdekken, samen met jongeren uit Honduras en Nigeria in Gliwice, met Italianen uit Crema in Gierattowice en in Krakau zelf. Mijn eerste WYD was in Czestochowa in 1991 en er zijn enkele contacten gebleven!

Vermoeiend zijn de WYD altijd, het is ook een pelgrimage. De lange wandeling in Katowice naar de regionale ontmoeting op het open veld; de lange wandelingen in Krakau, soms in de brandende zon of de stormachtige regen, naar het Blonia-park voor de grote ontmoetingen en vieringen met onze wervelende paus Franciscus.

Inspirerend voor mij was de sterke aanwezigheid van de dominicanen in Krakau met wel meer dan honderd veelal jonge dominicanen. De relieken van de zalige lekendominicaan Pier Giorgio Frassati (1901-1925) stonden voor het hoofdaltaar; er was een Frassati-Café in de tuin; er was een avondwake tot 6.00 uur de volgende dag, waarvoor zelfs onze magister generaal Bruno Cadoré is overgekomen.

Nieuwe interpretatie van Dominicus.

Er was een sterke aanwezigheid van de dominicaanse jongerenbeweging Ledniza. Wat mij het meeste trof na zo’n lange nachtwake: toen we het morgengebed baden om 5.30uur waren er wel 200 mensen in het koorgedeelte, broeders, zusters, leken, jong en oud, ook nog een Nederlandse! En met een opgesplitste cantorij aan twee kanten. Het was voor mij het nieuwe gezicht, de toekomst van dominicaans leven.

Inspirerend en leerzaam waren de vieringen met paus Franciscus: de kruisweg op het Blonia-park, de avondwake op het veld van de barmhartigheid en de afsluitende Mis op de zondagmorgen. Wat een profetische bemoediging in zijn woorden. Ook het dominicaanse Ledniza was zeer aanwezig met hun vlaggen, dans en muziek – hun jonge vreugde.

Inspirerend en leerzaam waren ook de broeders en jongeren van Taizé. Hoe zij in de week voor Krakau gebeden hebben gehouden in het diocees van Auschwitz en hoe zij in de kerk van de H. Stefanus in Krakau iedere dag Taizé-gebeden hebben gehouden. Wat een mooie zangstemmen, liederen, gebeden, stiltes en ontmoetingen. De laatste avond op vrijdag was de kerk overvol. Taizé geeft verdieping aan ons modern leven.

Jan van Duijnhoven (2e van links) tussen een jongerengroep van een dominicaanse parochie uit Katowice (Polen).

Er was ook mooie muziek te horen. Het is altijd moeilijk om na een prachtige Mis een overgang te maken naar moderne muziek. Enkele leden uit een gezin speelden in Katowice en een rockgroep uit de Oekraine met de verassende naam Kana speelde in het Blonia-park met veel enthousiasme. Een koor uit de Zakopane waar Johannes-Paulus II zo graag wandelde zong eerst.

Wat ik vergeten ben is de catechese van de Nederlanders. Het was mooi om zo’n 900 Nederlanders bij elkaar te zien en nog mooier dat er heel wat uit Rotterdam, Delft en Utrecht kwamen!

Ik sluit af met een woord van paus Franciscus in de avondwake: Moge God jullie dromen zegenen!

Jan van Duijnhoven o.p.