24 Augustus 2016

Terugluisteren: Zin in Zomer

Ga naar overzicht

Deel op:

e dominicanen en KRO-NCRV maakten vanwege het achtste eeuwfeest van de Orde in de zomer van 2016 een zevendelige reeks van het radioprogramma Zin in Weekend.

Via deze pagina zijn de afleveringen terug te luisteren.

Centraal staan de breuklijnen van het leven, zoals geboorte, huwelijk, beroepskeuze en overlijden: over waar het kraakt en wat er dan oplicht. Aan het einde van elke uitzending onderzoekt radiomaker Maarten Westerveen als ‘katholiek van niks’ een van de sacramenten.

Lees hier meer over de Radioserie over de breuklijnen van het leven, een onderdeel van de Nederlandse viering van het 800-jarig bestaan van de dominicanen, gericht op het creëren van ontmoetingen tussen predikers en zinzoekers buiten kerken en kloosters.

Uitzendingen: elke zaterdag en zondag van 10 juli tot en met 27 augustus, van 18.00u tot 19.00u op NPO Radio 5. Ongeveer de helft van het programma bestaat uit muziek.

Klik hieronder voor de hele zevende uitzending, over terugkijken en afscheid nemen van het leven, en over het sacrament van de ziekenzalving.

mixcloudbanner

Yvon van der Pijl

Studiogast is cultureel antropoloog Yvon van der Pijl van de Universiteit Utrecht, die onderzoek doet naar rituelen rondom het overlijden.

Maarten Westerveen ‘ondergaat’ de ziekenzalving. ‘Ook dit sacrament is indringend en heeft een sterk fysiek karakter’, merkt hij op. ‘Ik voel mijn wereld zowel groter als veel kleiner worden.’

Holkje van der Veer o.p. diept een parel uit de dominicaanse traditie op: ‘”Iets diep in jou is deel van de eeuwigheid’’, zei mijn medebroeder Johannes Tauler zo’n zeven eeuwen geleden.’

*

Klik hieronder voor de hele zesde uitzending, over schuld en vergeving en over het sacrament van de biecht.

mixcloudbanner

Met terraspraat en een reportage over jonge delinquenten die bij Stichting Moria een kans krijgen op een nieuw bestaan.

Ybo Buruma

Studiogast is Ybo Buruma, raadsheer in de Hoge Raad. Annemiek Schrijver spreekt met hem over het werk van een strafjurist.

Maarten Westerveen kruipt in een biechthokje van de Nicolaaskerk in Amsterdam, ‘strategisch gelegen naast de Wallen’.

‘Een fout maken is menselijk, het blijven doen is duivels’, op die uitspraak van Catharina van Siena reflecteert dominicanes Holkje van der Veer.

*

Klik hieronder voor de hele vijfde uitzending, over vriendschap en liefde en over het sacrament van het huwelijk. Wat heb je te delen?

mixcloudbanner

Psychiater en auteur Dirk De Wachter

Met terraspraat, een reportage over contact en vriendschap in het verzorgingshuis.

Studiogast is Dirk De Wachter, de Vlaamse psychiater en auteur van boeken als Borderline Times en Liefde, een onmogelijk verlangen? Maarten Westerveen onderzoekt het sacrament van het huwelijk.

Holkje van der Veer o.p. reflecteert op een uitspraak van haar medezuster Catharina van Siena (1347-1380) en verbindt dat met haar professie als dominicanes: haar ‘huwelijk’ met de Orde. 

*

Klik hieronder voor de hele vierde uitzending, over roeping en wat je te geven hebt in je leven, en over het sacrament van de priesterwijding.

mixcloudbanner

Henk Oosterling, filosoof en schooldirecteur.

Met ’terraspraat’ van Sipke Draisma, een reportage van Angelique Brons over een echtpaar dat hun leven omgooide door een Thomashuis te beginnen: een huis waar ook verstandelijk beperkte mensen wonen.

Studiogast is de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling, ‘doendenker’, de man achter Rotterdam Vakmanstad, waar stadskinderen op een bijzondere manier worden voorbereid op het leven.

Holkje van der Veer o.p. reflecteert op een uitspraak van haar medebroeder Jean-Joseph Lataste en Maarten Westerveen onderzoekt het sacrament van de priesterwijding.

*

Klik hieronder voor de hele derde uitzending, over erbij horen en er niet alleen voor staan, en over het vormsel. 

mixcloudbanner

Theo Koster o.p.

Met ’terraspraat’ van Sipke Draisma, een reportage van Angelique Brons over kinderen die afscheid namen van groep acht, op de drempel van een nieuwe fase als middelbare scholier, en een gesprek met studiogast Theo Koster, dominicaan en oud-studentenpastor, over eenzaamheid en verbondenheid bij en met jonge mensen.

Holkje van der Veer o.p. denkt na over naïviteit en het goede doen aan de hand van een uitspraak van haar medebroeder Timothy Radcliffe o.p. en Maarten Westerveen bevraagt priester Anton ten Klooster over wat het vormsel betekent.

*

Klik hieronder voor de hele tweede uitzending, over insluiting en uitsluiting en de eucharistie. 

mixcloudbanner

Beri Shalmashi, filmmaakster en columniste.

Met ’terraspraat’ gemaakt door Sipke Draisma o.p.; een reportage van Angelique Brons over insluiting bij sportclubs; een gesprek met filmmaakster en columniste Beri Shalmashi over thuis zijn.

Verder: Holkje van der Veer o.p. over haar medebroeder Edward Schillebeeckx en ‘katholiek van niks’ Maarten Westerveen, die met Jozef Essing o.p. de eucharistie onderzoekt. ‘Het katholieke geloof is nogal sexy.’

*

Klik hieronder voor de hele eerste uitzending, over geboorte en de doop.

mixcloudbanner

Marjolijn van Heemstra, theatermaakster en schrijfster

Met ’terraspraat’ gemaakt door Sipke Draisma o.p.; studiogast schrijfster en theatermaakster Marjolijn van Heemstra; een reportage over de Turks-Nederlandse vroedman Ömer Sarioglu; Holkje van der Veer o.p. over haar medebroeder Meister Eckhart en ‘katholiek van niks’ Maarten Westerveen die zich – voor radio-doeleinden – laat dopen door Jan Laan o.p. ‘Dus hoe langer u het doet, hoe beter u het doorvoelt en hoe minder u het kunt articuleren.’

*

Presentatie: Wilfred Kemp en Annemiek Schrijver. Redactie: Tom Dirks, Willem Dudok, Sipke Draisma en Arjan Broers.

Commentaar, opmerkingen, reacties? email de redactie.