26 Augustus 2016

Nederlandse wandelstok en Franse rozenkrans

Ga naar overzicht

Deel op:

n het jaar dat de dominicanenorde viert dat zij 8oo jaar bestaat, logeerde Holkje van der Veer ruim vijf weken in Fanjeaux, de 'bakermat’ van de Orde in Zuid-Frankrijk. Op nieuwwij.nl vertelt ze over haar ontmoeting met de geschiedenis en een Franse medebroeder.

Fanjeaux is een middeleeuws stadje bovenop een heuvel in het arrondisement Carcasonne, ook wel Katharenland genoemd. Dominicus woonde hier ruim tien jaar en vanuit deze plaats is hij zijn werk als prediker en als ordestichter begonnen.

Holkje van der Veer en Renaud Scilly.

Het dorp doet denken aan de filmset van ‘Chocolat’. Het is een schilderachtig plaatsje waar het leven plaats vindt in de woningen waarvan de luiken meestal gesloten zijn, waardoor het soms een wat slaperig, verlaten en ook een wat spookachtige indruk maakt.

Op mijn eerste dag besluit ik een kijkje te nemen bij het voormalige Dominicanenklooster. De romaanse kapel, gebouwd in de veertiende eeuw, ligt op nog geen 100 meter van mijn huisje. Ik ga in habijt, de kleding van de orde.

Lees hier het hele verhaal.