31 Augustus 2016

Kritiek op de ideologie van maakbaarheid

Ga naar overzicht

Deel op:

n &Leven van wat komt’ staan dingen waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze op zou schrijven.

Erik Borgman

Ik zou deze zomer een boek schrijven. Leven van wat komt gaat het heten en de titel maakt duidelijk dat ik daarin radicaal wil afrekenen met het idee van de maakbaarheid.

We leven niet door plannen te maken en deze plannen vervolgens uit te voeren. Maar we denken wel dat we daarvan leven. Alsof de wereld zonder onze sturing een chaos is, alsof zij ons bedriegt als wij haar niet controleren, of bedreigt als wij haar niet temmen en in het gareel houden.

In Laudato si’ – de encycliek van paus Franciscus over zorg voor de aarde, die wij naar mijn stellige overtuiging over enige tijd zullen beschouwen als de belangrijkste encycliek sinds Rerum Novarum, die 125 jaar geleden verscheen – wordt ons een ander beeld voorgehouden.

We leven door aan de beweging van het leven deel te nemen en van daaruit, in een wederzijds proces van ontvangen en geven, een bijdrage aan het leven te leveren.

Het boek is bijna af, zoals beloofd. Maar er staan dingen in waarvan ik geen idee had dat ik ze zou opschrijven.

Lees de hele column van theoloog en lekendominicaan Erik Borgman op debezieling.nl