23 Augustus 2016

Gemeenschap Venlo viert 800-jarig bestaan

Ga naar overzicht

Deel op:

et een terugblik op de geschiedenis van de Alberthushof in Venlo en die van dominicaan Hubert Gulickx, ook bekend als de rooie of de flikkerpater, vierde de gemeenschap van de zondagse vieringen in Venlo het 800-jarig bestaan.

Elke zondag is er om 11.00u een viering in de Albertushof Venlo, klooster van de dominicanessen van King William’s Town, Zuid-Afrika. Op de dag waarop het 800-jarig bestaan van de Orde centraal stond, onder de noemer stilstaan, delen, vieren, het motto van de jubileumviering, werden dankbaar enkele lijnen van de Venlose geschiedenis herdacht.

De autobiografie van Hubert Gulickx is te lezen op een site over de oude HBS. Klik op de afbeelding om naar de biografie te gaan. Op die pagina klikt u op ‘volgende pagina’ om verder te lezen.

Zo was er het verhaal van dominicaan Hubert Gulickx, de voortrekker van de zondagse vieringen. Hij werd op latere leeftijd dominicaan en priester en kwam in 1963 naar Venlo. Hij ging lesgeven op de Rijks HBS en de Tuinbouwschool, maar voelde zich vaak een buitenbeentje.

Na het Tweede Vaticaans Concilie kreeg hij meer ruimte, hij werd politiek actief voor de PPR en GroenLinks en kreeg zo de bijnaam de rooie pater. Zijn pastorale zorg voor homoseksuelen leverde hem de bij naam flikkerpater op. Hij beschouwde ze als geuzennamen en was er trots op.

In 1992 is de Open Dominicaner Kerk opgericht, waarin Hubert de voortrekker was. Ook dominicanen Tejo van de Waarden, Jacques Bataille en Jan Verheul speelden daar in de loop der jaren een rol bij. Tegenwoordig is Louis Klinkenberg o.p. een van de vaste voorgangers. Hubert Gulickx overleed in 2004.

De Venlose gemeenschap viert in de kapel van de Albertushof, klooster van de dominicanessen van de H. Catharina van Siena, gesticht in Zuid Afrika in 1877. In 1939 kwamen vijf zusters vanuit Duitsland naar Venlo en kochten deze boerderij van de dominicanen. Kort na hun komst brak de Tweede Wereldoorlog uit.

In de kronieken van het klooster staat onder meer dat er gedurende de oorlog 70 evacués in de kelders van Albertushof werden opgevangen, families uit Venlo en Velden. Ook zaten er mannen ondergedoken die dienst in Duitsland zouden moeten doen. Als door een wonder zijn zij bij diverse razzia’s niet ontdekt.

De zusters hielden de boerderij draaiende en slachtten clandestien. Zo kreeg de gemeenschap een goede naam bij de bevolking en traden er ook Nederlandse vrouwen in.

Tenslotte is Venlo al sinds jaar en dag een plaats waar de dominicaanse lekenbeweging samenkomt. De DLN bestaat sinds 1999, de ‘derde orde’ of lekenorde bestaat al langer. Al vroeg waren er dominicaanse familiegroepen in Venlo. Gastvrijheid en de wekelijkse liturgie zijn belangrijk, in verbondenheid met de acht eeuwen oude traditie van dominicanen wereldwijd.

Louis Klinkenberg o.p.

NB: De viering vond plaats op 7 augustus, daags voor het Dominicusfeest. Vanwege de vakanties bleef dit materiaal even liggen.

Zie ook: Wekelijkse vieringen in Venlo