01 Juli 2016

Slotmonitor seksueel misbruik in de rk kerk

Ga naar overzicht

Deel op:

p 28 juni presenteerde de voormalige Commissie Deetman haar slotmonitor, het laatste belangrijke document over vijf jaar onderzoek naar slachtoffers van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. De website Katholiek.nl vat de bevindingen samen.

Commissievoorzitter Wim Deetman

De slotmonitor toont de omgang in de kerk met een van de meest zwarte hoofdstukken uit de recente geschiedenis van het kerkgenootschap. In het document wordt een periode van vijf intensieve jaren beschreven over erkenning, genoegdoening en hulp aan misbruikslachtoffers.

In het 81 pagina’s dikke rapport zijn drie hoofdlijnen te zien. De algemene conclusie is, dat de rooms-katholieke kerk zich ervan bewust is geworden dat erkenning, genoegdoening en hulpverlening jegens de slachtoffers ook een publieke functie heeft.

Na een moeizame opstartfase, mogelijk veroorzaakt door paniek, ongeloof en schaamte over de omvang en impact van het misbruik, heeft de kerk haar 'verantwoordelijkheid (genomen) voor die klachten over seksueel misbruik die onvoldoende aannemelijk konden worden gemaakt,’ aldus Deetman.

Klik hier voor het hele artikel op www.katholiek.nl

De dominicanen kregen in beperkte mate te maken met het schandaal van seksueel misbruik. Alle betrokken broeders waren al overleden.

Klik hier om de slotmonitor van de Commissie Deetman te lezen