06 Juli 2016

Radioserie over de breuklijnen van het leven

Ga naar overzicht

Deel op:

e dominicanen en KRO-NCRV zenden vanaf 10 juli een zevendelige reeks uit van het radioprogramma Zin in Weekend. Centraal staan de breuklijnen van het leven, zoals geboorte, huwelijk, beroepskeuze en overlijden: over waar het kraakt en wat er dan oplicht.

Logo van www.800jaardominicanen.nl

Het programma is een mix van muziek, reportages, gesprekken en een kleine overdenking. Elk programma heeft een studiogast. De serie wordt vanaf 10 juli wekelijks uitgezonden op NPO Radio 5 en is dan ook beschikbaar op iTunes en via diverse andere media van de dominicanen en van KRO-NCRV.

‘There is a crack in everything, that’s where the light comes in’, gezongen door Leonard Cohen in ‘Anthem’, is de rode draad in de programma’s. Hoe kijken mensen van nu naar nieuw leven, de samenleving, hun toekomstdromen, vergeving, de levensopdracht, relaties en het levenseinde?

En welke symbolen horen daarbij? Daarvoor gaat verslaggever Maarten Westerveen – die zich ‘een katholiek van niks’ noemt – op onderzoek uit naar de betekenis van de rituelen in de katholieke kerk rond deze levensmomenten.

Te gast zijn theatermaakster Marjolijn van Heemstra (10 juli), voormalig studentenpastor Theo Koster (24 juli), filmmaker Beri Shalmashi (17 juli), filosoof en schooldirecteur Henk Oosterling (31 juli), lid van de Hoge Raad Ybo Buruma (14 augustus), psychiater Dirk de Wachter (7 augustus) en cultureel antropoloog Yvon van der Pijl (21 augustus).

Presentatoren Wilfred Kemp en Annemiek Schrijver

Lekendominicaan en oud-radiomaker Sipke Draisma begint elke uitzending met een inventarisatie vanaf het terras. Zr. Holkje van der Veer o.p. besluit elke uitzending met een kleine reflectie op een inzicht van een dominicaanse zinzoeker uit eerdere tijden, zoals Meister Eckhart of Catharina van Siena.

 Zin in Weekend wordt uitgezonden op zaterdag en zondag tussen 18.00 en 19.00 uur op NPO Radio 5. Start van de serie is op zondag 10 juli, de herhaling is telkens op de daaropvolgende zaterdag.

Deze reeks programma’s wordt gemaakt in het kader van het 800-jarig bestaan van de dominicanen. Dit jubileumjaar wordt luister bij gezet door tal van ontmoetingen tussen dominicanen (v/m) en hun traditie, en moderne zinzoekers, op universiteiten, in kroegen en kloosters, en via media.

Meer informatie over het jubileumjaar van de dominicanen en alle (andere) activiteiten is te vinden op 800JaarDominicanen.nl. De dominicanen zijn ook te volgen via Twitter en Facebook.