25 Juli 2016

Op bezoek in Blackfriars, Oxford

Ga naar overzicht

Deel op:

lobetrotters Frans en Toke van der Heijdt keren steeds weer terug naar Zwolle, waar ze kerken in het Dominicanenklooster. Op de terugreis van Wales klopten ze onlangs aan in Oxford, waar de Nederlandse dominicaan Richard Steenvoorde hen rondleidde.

door Frans van der Heijdt

Poort van studiehuis en communiteit van de dominicanen in Oxford.

De terugreis van Wales naar Dover, begin juli, onderbraken we voor een tweedaags bezoek aan Oxford. Bij mijn oriëntatie op de plattegrond hoe wij vanuit ons hotel een route konden lopen langs de talloze en indrukwekkende bezienswaardigheden, stuitte ik op het woord Blackfriars. Prompt was mijn interesse gewekt. 

Aan St. Giles ligt de Priory of the Holy Spirit. Om de hoek is het prestigieuze Ashmolean museum. Wij bezochten de kerk die de gehele dag is geopend. De overige deuren waren gesloten.

Brutaal als ik (soms) ben meldde ik me bij de portier. Na een kleine introductie van mezelf vroeg ik of er voor ons in de priorij wellicht nog iets interessants te zien zou zijn, de bibliotheek bijvoorbeeld, en of daar voor ons de gelegenheid toe was.

De deur ging meteen open en hij wilde ons wel even een korte rondleiding geven. Hij begon enthousiast te vertellen over het vlak bij de ingang hangende schilderij The Last Supper met als aanzittenden lookalikes van huidige of eerdere bewoners / dominicanen, waaronder de vroegere Magister Timothy Radcliffe.

BlackfriarsOxford2

Toen schoot hem te binnen dat er twee Nederlandse dominicanen in de priorij wonen. Hij wilde wel zien of een van de twee in huis was, die ons dan wellicht te woord wilde staan. Dat bleek het geval.

Richard Steenvoorde kwam naar beneden en wilde ons graag een rondleiding geven. Hij had even een wat rustige periode: de theologiestudie net afgerond en nog niet begonnen met de tweejarige vervolgopleiding moderne theologie. Wij voelden ons vereerd.

Richard vertelde aardige bijzonderheden. Zo was de schrijver Tolkien ooit misdienaar in de priorij en zijn de huidige kruiswegstaties geïnspireerd op zijn In de Ban van de Ring.

Kerk van Blackfriars Oxford.

BlackfriarsOxford5Ook het voorstuk van het altaar in de kerk is bijzonder: het is uit een stuk marmer Rouge incarné de Languedoc en heeft drie associaties met de dominicanen. Het rood is kleur van Pinksteren en verwijst naar de naam van de priorij; incarné verwijst naar de transsubstantiatie in de Eucharistie en tenslotte de Languedoc, waar Dominicus zijn strijd tegen het katharisme heeft gevoerd.

Bibliotheek van Blackfriars Oxford.

Om een lang verhaal kort te maken: naast nog veel meer hebben we óók de bibliotheek gezien.

Met hartelijke dank aan frater Richard.

*

Komt u ook dominicaanse sporen tegen op vakantie? Stuur dan uw foto’s en teksten op naar info@dominicanen.nl, voor de rubriek Sporen op deze website.