19 Juli 2016

Help jonge mensen studeren in Noord-Irak

Ga naar overzicht

Deel op:

ominicaan Yousif Thomas Mirkis werd in januari 2014 benoemd tot aartsbisschop van Kirkuk, Noord-Irak. In augustus van dat jaar werd ook zijn gemeenschap &overlopen’ door vluchtelingen. Maar ze klaagden niet; ze deden en doen wat er gedaan moet worden. Een verslag van zr. Yosé Höhne-Sparborth.

Zr. Yosé Höhne-Sparborth was dit voorjaar opnieuw in Koerdisch Irak. Ze is lid van de Zusters van Voorzienigheid, oud-bewoner van het dominicaanse Giordano Brunohuis in Utrecht en vredeswerker.

Zr Madeleine o.p., schooldirecteur, en bisschop Mirkis o.p.

Vanuit dominicaanse gemeenschappen wereldwijd is er betrokkenheid en concrete steun voor de broeders en zusters in Irak, die worstelen met de geschiedenis en het chaotische heden.

Dat worstelen gaat overigens op een indrukwekkende manier. Het is vooral hard werken om de situatie humaan te houden, ondanks alles. Kirkuk telt 1,5 miljoen inwoners en vangt 600.000 vluchtelingen op. Het bisdom Kirkuk/Suleymania telt 7000 leden en draagt de verantwoordelijkheid voor 4000 christenvluchtelingen.

De campagne van de Raad van Kerken Hoop voor christenen in Syrie? en Irak, zorgde ervoor dat ik een EO-team de weg moest wijzen. Nou ja, voor zover ze mochten van de verzekering. Naar Kirkuk niet, dat zou te gevaarlijk zijn. Het leidde ertoe dat ik zelf met een camera op pad ben gegaan.

De film werd vertoond bij het eerste lustrum van het Utrechts Platform voor Levensbeschouwing en Religie. We willen gaan onderzoeken of er een band tussen Utrecht en Kirkuk is op te bouwen.

Op dit moment willen de RK parochie Utrecht, Kerk en Vrede, de kleine kerken, de Antoniusgemeenschap in Lombok (een voormalige dominicaanse parochie) en de Dominicusgemeenschap dat contact dragen. Ook willen we de brede dominicaanse beweging in Nederland erbij houden, die de Iraakse medezusters en medebroeders al gesteund hebben.

Adopteer een student

In Utrecht lanceren we nu ook een specifiek project: Adopteer een student. Naast de 4000 vluchtelingen zorgt Mirkis ook voor 400 studenten-vluchtelingen: jezidi’s, moslims en christenen. Hij geeft ze onderdak, eten en studiemiddelen. De stad Kirkuk laat ze gratis studeren aan de Arabischtalige universiteit.

De families van deze studenten wonen rond de steden van Noord-Irak in tentenkampen. Veel studenten blijven daarom ook in de vakanties in Kirkuk, anders kunnen ze niet studeren. Vaak hebben ze trouwens geen geld voor de reis naar hun familie.

Elke student kost het bisdom ongeveer 3.000 dollar per jaar. We hopen dat parochies, andere gemeenschappen en misschien een paar welgestelde mensen in de buidel willen tasten. Het geld kan gestort worden via de dominicanen in Zwolle, via Kerk en Vrede of de Ludgerusparchie in Utrecht. Allemaal hebben deze organisaties de ANBI-status, dus de giften zijn aftrekbaar van de belastingen.

Achtergrond: een uitgekleed, ontwikkeld land

Irak valt nagenoeg buiten het blikveld van grote hulporganisaties, met dank aan de strategie van Bush en Bush. Formeel is het een hoogontwikkeld land, dus ontwikkelingsorganisaties hebben het niet op hun lijst. Van 1991 tot 2003 was er een zware boycot door de VN, toen mocht er geen hulp heen.

In 2003 wandelde Bush binnen met een leger en ontmantelde de hele staat, inclusief politie, douane, vuilnisophaaldienst etc. Daarmee konden er geen hulporganisaties meer terecht voor ondersteuning van wederopbouw, want men kon niet terugvallen op een georganiseerde staat. Zelf een controleapparaat opbouwen zou duurder worden dan de zes procent die men van de inkomsten mag besteden aan bureaucratie.

Yosé Höhne-Sparborth in Kirkuk.

Vervolgens zorgden de vele aanslagen ervoor dat zelfs kleinere eigenzinnige organisaties vertrokken. Nu is er noodhulp, vanwege de vele vluchtelingen. Studenten helpen hun studie voort te zetten, valt echter niet onder noodhulp.

Kirkuk is formeel Irak, maar de Koerden bewaken de stad. Een hulporganisatie moet in Bagdad toestemming vragen voor verblijf, maar die reis is gevaarlijk. Zo komt Kirkuk bijna niet voor op de lijst van hulporganisaties, en studenten zeker niet.

Neem contact op met Yosé Höhne-Sparborth

*

Woonden er voorheen nog 1,5 miljoen christenen in Irak, door de oorlog zijn er nu slechts 300.000 over. Hun levenssituatie is vaak erg moeilijk.

Klik hier voor eerdere berichten over dominicanessen en dominicanen in Noord-Irak.