16 Juli 2016

Generaal kapittel dominicanen in Bologna

Ga naar overzicht

Deel op:

p class="rtejustify">Vandaag begint het generaal kapittel van de dominicanen met een Mis in het Italiaanse Bologna in de basiliek van St. Dominicus, waar zijn tombe staat. De Nederlandse provinciaal overste René Dinklo is erbij.

Klik hier voor de internationale pagina over het kapittel.

Dominicanen nemen al vanaf het eerste begin hun interne democratie serieus. Elke drie jaar vindt er een generaal kapittel plaats: de ene keer voor alleen de provinciale oversten, zoals dit jaar; de volgende keer voor provinciale oversten en door de broeders gekozen vertegenwoordigers uit alle provincies (&diffinitoren’); de derde keer voor diffinitoren.

De schrijn in de basiliek in Bologna met het lichaam van Dominicus. Aan de achterkant is de schedel apart opgeborgen.

Het kapittel duurt tot 5 augustus. In die bijna drie weken wordt niet alleen vergaderd, maar staan er ook excursies op het programma – zoals naar Rome met een ontvangst door paus Franciscus – en is er ruimte voor ontmoeting voor de broeders uit alle windstreken. Ze vertegenwoordigen samen zo’n 6.000 broeders dominicanen.

Dit kapittel vindt plaats in een bijzonder jaar: de viering van het 800e jaar van goedkeuring van de Orde der Predikers door paus Honorius III in 1216, en het door de paus afgekondigde buitengewone Jaar van de Barmhartigheid.

Paus Franciscus gaf per brief zijn zegen over het kapittel en herinnerde eraan dat &de geloofwaardigheid van de kerk komt door barmhartige liefde die nieuw leven geeft en de moed om met hoop naar de toekomst te kijken’. Hij moedigde de volgelingen van Dominicus aan om net als hun stichter te getuigen van barmhartigheid en de tedere nabijheid van God, en dat in het eigen leven te belichamen.

Het kapittel begint op de dag dat een pelgrimage van jonge dominicaanse broeders en zusters in de voetsporen van Dominicus eindigt. De tocht is geleid door Bruno Cadoré, magister van de Orde.

Dat komt allemaal samen in Bologna, de stad waar de stichter van de Orde al in 2017 broeders naar toe stuurde om er te studeren aan de prille universiteit, en waar hij in 1221 overleed. In de basiliek staat zijn tombe.

De basiliek van Dominicus in Bologna.