22 Juli 2016

Erdogan, Trump en de publieke zaak

Ga naar overzicht

Deel op:

ls dit de norm wordt voor wat democratie is, ziet het er slecht uit.

'Democratie’ is bij ons bijna een 'heilig woord ' geworden. Zelfs landen die onmiskenbaar ondemocratisch zijn, stellen het op prijs 'democratisch’ genoemd te worden.

Wat is democratisch? Doorgaans betekent het dat de bestuurder een meerderheid van stemmen op zijn naam heeft verzameld. We zien bijvoorbeeld Erdogan, de president van Turkije, zich daarop te beroepen. Hij heeft kennelijk al een lange tijd namen verzameld van tegenstanders. Zij worden nu opgepakt en zullen volgens Erdogan een hoge prijs moeten betalen. Hij heeft de democratie gered, hij heeft de meeste stemmen op zichzelf verzameld en heeft nu de vrije hand om zijn tegenstanders de mond te snoeren.

Als dit de norm wordt voor wat democratie is, ziet het er slecht uit voor de democratie en voor ons.

Deel van een blog van André Lascaris op www.meerdanikzelf.nl