29 Juli 2016

De schreeuwjezus: achterwaarts tegen de stroom in

Ga naar overzicht

Deel op:

Als ik denk aan profeten in deze tijd, dan kan ik niet om de man heen die al meer dan veertig jaar, elke dag in het centrum van Eindhoven mensen oproept om zich te bekeren tot Jezus.’ Een column van Roy Clermons o.p. uit de nieuwe uitgave van Geloven Onderweg.

Klik op de afbeelding om Geloven Onderweg digitaal te kunnen lezen.

Eindhoven is de stad waar ik al jaren woon en werk. Toen ik er kwam wonen, ontdekte ik dat deze straatprediker mijn buurman zou worden.

Zijn naam is Arnol Kox. In de volksmond wordt hij ook wel de schreeuwjezus genoemd, vanwege het enorme volume waarmee hij zijn boodschap verkondigt. Hij wordt door velen verguisd en door anderen geliefd. Hij komt regelmatig in aanraking met politie en justitie vanwege de overlast die hij veroorzaakt.

Er zijn verschillende filmpjes van hem te vinden op youtube en er zijn documentaires over hem gemaakt. Hij is bij 'Man bijt Hond’ op tv geweest. Daarin vertelt hij dat hij met Jezus een cola heeft gedronken.

De meeste mensen nemen hem niet serieus. Het is een soort mascotte van Eindhoven geworden. Zoals ieder dorp vroeger een dorpsgek had, zo heeft Eindhoven Arnol Kox.

Toch gaat er meer schuil achter deze man dan je zou vermoeden. Een ernstig brommerongeluk in zijn pubertijd waarbij hij bijna het leven liet is de grote ommekeer in zijn leven geweest.

God heeft zijn leven gered, zo zegt hij. En in een maandenlange revalidatie is de basis gelegd voor zijn geloof en hoe hij dat ziet en wil uitleggen.

Laat ik het zo stellen: het is een geheel vrije interpretatie van Bijbel en theologie, maar de kern van die boodschap is: dat God liefde is. En dat doet hij vol overgave. Hij roept, zingt en legt mensen de handen op. Voor de mensen bij wie hij dat doet, heeft hij vaak een geheime boodschap die hij uitspreekt in tongen (glossolalie).

Roy Clermons is lekendominicaan en pastor in de psychiatrie.

Ook ik heb niet altijd tijd en ruimte in mezelf om naar zijn boodschap te luisteren, maar iets in mij raakt me wel als ik hem zijn dagelijkse gang naar de stad zie maken. Ik zie een lieve, vriendelijke man die volhardt in zijn missie. Vroeger ging hij lopend, kwam later in een rolstoel terecht en kreeg een scootmobiel.

Een aantal jaren geleden is zijn linkerbeen afgezet en onlangs is hem een rijverbod opgelegd vanwege onverantwoord rijgedrag op zijn scootmobiel. En al die tijd hebben die tegenslagen hem niet ervan weerhouden om naar de stad te gaan om zijn boodschap te verkondigen.

Tegenwoordig schuifelt hij achterwaarts door de straat in zijn rolstoel richting busstation. Achterwaarts tegen de stroom in blijft deze schreeuwjezus naar het centrum van Eindhoven gaan om te verkondigen, dat het bij de man altijd mannelijk is en bij de vrouwelijk altijd vrouwelijk, maar Jezus is de Heer en bij de Heer is het altijd heerlijk.

Een minidocumentaire over een dag in het leven van Arnold Kox.