01 Juli 2016

Brexit wijst op verweesdheid Europese burgers 

Ga naar overzicht

Deel op:

e Brexit raakt de oorsprong van 'Europa’.

Het doel was niet economische welvaart, maar Duitsland in bedwang te houden en zo een nieuwe oorlog te voorkomen. Duitsland werd gebonden aan de Benelux, Italië en Frankrijk door handelsverdragen op het gebied van kolen en staal op basis van gelijkwaardigheid. Later werd de landbouw het belangrijkste gebied van samenwerking. Deze ontwikkeling werd gestimuleerd door een Europese beweging. Ook religie werd als steunpilaar gebruikt. De leiders van de nieuwe gemeenschap waren vaak christenen.

Het Gekkenhuis – kaart van Europa in 1914.

Kort geleden sprak ik met een jonge filosofe. Wij zagen niet wat mensen een gevoel van saamhorigheid kan geven. Wij wisten niet wat dat zou moeten zijn. Sport? Het koningschap? Het democratisch gesprek? 'Vrijheid’, wat dit ook moge zijn?

*

Zinnen uit het nieuwe blog van André Lascaris o.p., op zijn website meerdanikzelf.nl