30 Juni 2016

Relikwie van Dominicus duikt op

Ga naar overzicht

Deel op:

ij de Dominicanessen van Bethanië is een relikwie van de heilige Dominicus opgedoken bij archiefonderzoek. Het gaat om een stukje van een habijt van de stichter van de Orde, die dit jaar 800 jaar bestaat. Het relikwie gaat nu de communiteiten van de congregatie langs.

Het is een wonderlijk verhaal. Zestig jaar geleden was een van de zusters van de Dominicanessen van Bethanië, waarschijnlijk van het bestuur, in Madrid. Zij heeft de relikwie meegekregen, met een getuigenis van de authenticiteit ervan. Ze heeft het relikwie – ook weer waarschijnlijk – op haar kamer bewaard.

Brief met de relikwie van het habijt van Dominicus. Klik om te vergroten.

Als een zuster sterft, wordt haar kamer opgeruimd. Vroeger was dat snel gedaan, want er waren maar weinig spullen op te ruimen. In ieder geval wel altijd het zogeheten professiekruis, dat elke zuster bij haar eeuwige professie uitgereikt krijgt. 

Het professiekruis van deze zuster is in een doos terechtgekomen met andere exemplaren van overleden zusters. In die doos vond zr. Hannah, de archivaris van de congregatie, een onopvallende blanco envelop. Toen ze die openmaakte, zag ze daarin de brief met relikwie.

De brief met het relikwie, dat tientallen jaren in die doos moet hebben gelegen, gaat nu de communiteiten van de Dominicanessen van Bethanië langs.