01 Juni 2016

Het vuur van Catharina van Siena

Ga naar overzicht

Deel op:

at maakt haar zo krachtig?

In een tijd van instabiliteit in de wereld en in de kerk, ontstond 800 jaar geleden – in 1216 – onze Orde van de Predikers. Dominicus en zijn gezellen probeerden met mensen die nog een dun lijntje met de kerk hadden, te praten over leven en geloof.

Zo hoopten ze hen in de kerk terug te brengen. Vanuit een biddende gemeenschap met een sobere levensstijl hoopten ze dichtbij te zijn door een goede opleiding probeerden ze verstaanbare taal te spreken voor mensen in hun tijd.

De groei van de orde ging snel. Niet alleen voor mannen, maar ook in slotkloosters voor zusters.
In de veertiende eeuw ontstonden de eerste lekengroepen, mensen die zelfstandig wonend een biddend leven leiden en hun dienst in de wereld verrichten. Catharina van Siena was een van hen.

Wat maakt haar zo krachtig?

Uit de mond van Catharina van Siena horen we allereerst het intense verlangen naar verbondenheid met de Eeuwige: van Hem komt het vuur dat onze harten zuivert van eigenbelang en gerichtheid op onszelf. Een levenslang proces.

Maar het is ook het vuur dat de koude uit onze harten verjaagt en ons bezieling brengt en levensvreugde. Dat verlangen naar onze God die ons bestaan zin geeft heeft de orde in al haar takken de eeuwen door bijeengehouden en brengt ook ons elke zondag weer op deze plek bij elkaar.

Uit de overweging van lekendominicaan en pastor Anneke Grunder o.p. in de vieringen van 28 en 29 mei 2016 in de kerk van het Dominicanenklooster Zwolle. Klik hier voor de hele tekst, ook de lezing van Catharina.