08 Juni 2016

Het is begonnen, maar niet voltooid

Ga naar overzicht

Deel op:

ezus doet God. Van ons wordt hetzelfde gevraagd. Dan gebeuren wonderen.

Elia was diep geworteld in God; God sprak door zijn mond. Jezus doet God; er is geen tussenpersoon meer; Jezus doet God.

Van ons die Jezus navolgen wordt niet gevraagd dat we praten over God, allerlei theorieën en leerstellingen bedenken, hoe je met God moet omgaan en waar je God kunt bereiken. Dat is voer voor theologen. Van christenen wordt gevraagd, dat zij net als Jezus God doen.

IK ZAL ER ZIJN, de Godsnaam, is een werkwoord dat in concrete mensen vlees en bloed wordt.

Simpelweg aanwezig zijn van mensen op momenten, waarop ik dat niet verwachtte, heb ik enkele keren ervaren als een wonder dat aan mij gebeurde. Ik zal hier niet mijn momenten noemen. Ga bij jezelf liever na de momenten, waarop je dat overkwam, en je zult met mij beamen, dat er wonderen gebeuren, dat God onder ons aanwezig is.

We weten dat Gods koninkrijk is aangebroken, en ook, dat dit rijk nog lang niet is voltooid. Aan ons de opdracht aanwezig te zijn bij mensen, en daarbij geen mens over het hoofd te zien. Wij hoeven geen wonderen te doen, maar slechts Jezus na te volgen. Waar God gedaan wordt gebeuren wonderen, in het verleden en dus ook nu en morgen.

*

Uit de preek van Theo Koster o.p. van 5 juni 2016 in de kapel van Huissen. Klik hier voor de volledige tekst.

Klik hier voor een recente column van Theo op nieuwwij.nl: Ik ben geen nummer.