21 Juni 2016

Het achtste eeuwfeest is pas net begonnen

Ga naar overzicht

Deel op:

alverwege het jubileumjaar 2016 kunnen we al terugzien op een aantal mooie bijeenkomsten, maar er komt nog veel meer aan. Een klein overzicht dat tevens een uitnodiging is om mee te blijven vieren.

Logo van www.800jaardominicanen.nl

Het 800-jarig bestaan van de Orde wordt gevierd op tal van plekken, met activiteiten van de verschillende takken, kloosters en centra.

Daarnaast is er een publiekscampagne, waarmee we in contact willen komen met jongere zinzoekers, via diverse media en in kroegen, kloosters en op universiteiten.

Wees welkom!
Hieronder vindt u een deel van de planning, ook te vinden in de agenda op de campagnesite 800jaardominicanen.nl. Zusters, broeders en leken zijn van harte uitgenodigd om mee te doen aan activiteiten en bijeenkomsten. Wilt u meer weten? Schrijf de redactie via info@dominicanen.nl.

1 juli

Opening Mout-bierfestival in Nijmegen, er is een mobiele kroeg waar we met bezoekers in gesprek gaan. Lees hier meer.

10 juli

Eerste uitzenddatum van zeven radioprogramma’s die we samen maken met Wilfred Kemp, Annemiek Schrijver en Tom Dirks van Zin in Weekend van KRO-NCRV op Radio 5, elke zaterdag en zondag van 18.00u-19.00u. Elk programma wordt op de zaterdag erna herhaald. Laatste uitzenddatum: 27 augustus.

Lekendominicaan en oud-radiomaker Sipke Draisma aan het werk voor Radio Zondag.

De programma’s gaan over breuklijnen in mensenlevens, over waar het kraakt en wat er dan oplicht, en hoe de zeven sacramenten daarmee verbonden zijn.

Elk programma is een mix van reportages, gesprekken en muziek, met een rol voor lekendominicaan en oud-radiomaker Sipke Draisma, een slotpreekje van dominicanes Holkje van der Veer en met bijzondere studiogasten: Ybo Buruma (jurist en lid van de Hoge Raad), Marjolijn van Heemstra (theatermaker en columniste), Beri Shalmashi (publicist en filmmaker), Theo Koster (dominicaan en oud-studentenpastor), Henk Oosterling (filosoof en doener), Yvonne van der Pijl (onderzoeker naar afscheidsrituelen) en Dirk De Wachter (psychiater).

11 september

Professieviering van de broeders dominicanen.

27 september

Dominicanen ontmoeten dominicanen: een ochtend met zusters en broeders en met de leerlingen van 5 VWO van het Dominicuscollege in Nijmegen. Over de geschiedenis van hun school, het verhaal van Dominicus en onze levens nu. Op 1 oktober viert deze school bovendien haar 160-jarig bestaan.

dominicuscollege-nijmegen

30 oktober

Het Dominicaans Studiecentrum DSTS presenteert op zondagmiddag 30 oktober een boek over waarheid, het motto van de Orde der Predikers, met een minisymposium.

6 november

Presentatie van de bundel van de schrijvers die in retraite zijn geweest in het Dominicanenklooster in Huissen, in boekhandel Dominicanen Maastricht. Een samenwerking met uitgeverij DasMag.

Schrijvers Yves Petry, Nyk de Vries, Bregje Hofstede, Kira Wuck en Yannick Dangre in de banken van het klooster in Huissen, tijdens hun retraite. Karin Amatmoekrim ontbreekt op de foto.

Verder in voorbereiding: lunchgesprekken op de universiteiten van Tilburg en de VU in Amsterdam; een nieuw habijt van kunstenaar en mode-ontwerper Borre Akkersdijk; dominicaans debatteren met Leidse studenten, etc.

En wat hebben we allemaal al gedaan? Kijk op de nieuwspagina van www.800jaardominicanen.nl en op die van deze website.