02 Juni 2016

Een gevangenis als plaats van hoop

Ga naar overzicht

Deel op:

n Norfolk Prison in Massachussets, VS, zitten 1500 mannen gevangen, van wie bijna 600 levenslang. De gevangenis kent een levendige dominicaanse gemeenschap. Lekendominicaan Ineke van de Par ging erheen en schreef een verslag. Een longread.

door Ineke van de Par o.p.

‘Op Eerste Paasdag mijn laatste viering. Een viering in het Spaans en een beetje Engels. Prachtig weer, zonnestralen vielen in de kapel. Naar links buiten kijkend, zag ik mannen in de zon zitten of een wandelingetje doen over het gras rond de gebouwen. Binnen rustige sfeer. Ik zat met Franky in de bank en achter me zaten James en Milford en al die andere en het voelde goed, mooi en vreedzaam.

Jammer dat deze mannen niet straks mee met mij naar buiten komen. Ze zouden een hulp zijn om de chaos in onze buitenwereld mee te ordenen. Mannen als zij – gelouterd door het vele jaren binnen zitten – zijn door studie en gebed andere mensen geworden dan toen ze binnenkwamen, dat wil zeggen: ze zijn dezelfde, maar hebben het beste uit zichzelf naar boven gehaald. Zij zijn hoop geworden niet alleen voor binnen maar ook voor de wereld buiten de muren.’

Klik hier voor de pdf van het uitgebreide verslag: Een gevangenis als plaats van hoop

norfolk-prison

Norfolk Prison