05 Juni 2016

Dominicanen (v/m) drinken met Albertus-studenten

Ga naar overzicht

Deel op:

p 3 juni dronken broeders en zusters dominicanen een Zondagbier met studenten van de vereniging Albertus Magnus in Groningen.

[espro-slider id=448237]
Klik op de foto om de diashow groot te zien. Foto’s: Yorick de Vries van Studio Another Day.

Albertus Magnus is de grootste studentenvereniging van Groningen, met maar liefst 2300 leden en een gigantisch eigen pand in het hart van de stad, met zalen, een gezellige kroeg, een bibliotheek, kantoren en een eigen disco.

En een dakterras, waar – precies tussen de buien door – op vrijdag 3 juni studenten een Zondagbier dronken, het jubileumbier van de dominicanen. Ze luisterden naar een vertelling over Albertus de Grote, een fascinerende dominicaan uit de dertiende eeuw, beschermheilige van de wetenschap.

Een patroon om te koesteren, hield Arjan Broers de studenten voor. &Albertus is grenzeloos nieuwsgierig geweest en ging zeer methodisch te werk, maar hij begon altijd bij een diep gevoeld ontzag voor het bestaan.’

Ter geruststelling kon hij de studenten melden dat Albertus ook in bier geïnteresseerd was. &Op een dag was er grote opschudding in het klooster in Keulen, waar hij woonde. Er was een slang ontsnapt waarmee Albertus proeven had gedaan over de werking van bier op koudbloedigen. Het beest was stomdronken.’

Daarna ontstonden tal van ontmoetingen van studenten met dominicanen René Dinklo en Jozef Essing, dominicanes Joy van der Werf en lekendominicanen Baukelien Visser, Francis Huls en Karin Bornhijm. &Ik moest mezelf even een zetje geven’, zei zr. Joy, &maar daarna ontstonden de leukste gesprekken over studeren, geloven, over het leven.’

Vanaf 3 juni is het Dominicusbier Zondag op de tap te verkrijgen bij Café de Pintelier in Groningen – natuurlijk met de bierviltjes met levensvragen erbij. Zo lang de voorraad strekt!

De ontmoeting was deel van het jubileumprogramma voor 800 jaar dominicanen. Onder het motto stilstaan, delen, vieren vinden tal van ontmoetingen plaats in kroegen, kloosters en op universiteiten. Zie www.800jaardominicanen.nl.

Lees hier een portret van Albertus de Grote in onze serie Kopstukken