30 Juni 2016

'De kracht van religie is in de paradox te staan'

Ga naar overzicht

Deel op:

ij bedacht het 'pop-up klooster’ in het stadscentrum, maakte van een ballenbak een dialoogplek en liet popmusici Songs for Mary zingen in de kloosterkapel. Bastiaan van den Berg is jongerenwerker in het Dominicanenklooster Zwolle. Op nieuwwij.nl interviewt Tanja van Hummel hem.

Bastiaan van den Berg

De dominicanen: acht eeuwen traditie, monumentale panden, grote namen. Maar jongeren van tegenwoordig zegt dat bar weinig. Hoe breng je de waarde en de schoonheid van deze traditie en van het christendom over aan hen?

Bastiaan van den Berg (1987), jongerenwerker van ’t Wasdom, onderdeel van het Dominicanenklooster Zwolle, en eigenaar van Injehemd, pakt dit op creatieve wijze aan door midden in Zwolle een pop-up klooster neer te zetten en door singer-songwriters Songs for Mary te laten zingen in de kerk van het dominicanenklooster.

Een paar zinnen:

‘Tijdens mijn werk in het Dominicanenklooster heb ik de dominicanen echt leren kennen. “Wij zijn wij”, zeggen zij overtuigd. Dat vind ik krachtig. Ze staan ergens voor en tegelijkertijd maken ze zichzelf niet belangrijk.’

‘Jongeren krijgen zoveel informatie dat je zingeving alleen bij ze kwijt kunt in een moment van verwondering of vervreemding; als ze een contrastervaring opdoen. Op zo’n moment gebeurt er iets.’

‘De kracht van religie is om in de paradox te gaan staan.’

Klik hier voor het hele interview.