22 Juni 2016

Meister Eckhart

Ga naar overzicht

Deel op:

Op zoek naar de goddelijke essentie’ is de ondertitel van dit nieuw verschenen boek, een vraaggesprek met de Zwitserse professor Alois Haas, over Meister Eckhart de godzoeker.

meister eckhart boekDominicaan Meister Eckhart leefde van (ongeveer) 1260 tot 1327 in Erfurt, Keulen en Parijs en was een van de meest briljante geesten die het Westen ooit heeft gekend. Hij veroorzaakte als het ware een breuklijn in het denken en zoeken naar de 'goddelijke’ essentie van het leven.

Om die reden moest – en wou – hij zich tijdens zijn laatste levensdagen bij de paus in Avignon verdedigen. Hij werd postuum veroordeeld voor 28 uit hun verband gehaalde zinnen. Het belette niet dat Eckhart in het Westen een groot theoloog, een bijzonder filosoof en een inspirerend mysticus gebleven is. Het Oosten verwijst voortdurend naar hem als geestesgenoot van de non-dualiteit.

Wie zich eenmaal met het 'fenomeen’ Eckhart heeft beziggehouden, kan er niet meer van loskomen. Dat geldt zeker voor de Zwitserse professor Alois Haas die al 50 jaar lang de teksten van Eckhart onderzoekt en telkens weer nieuwe ontdekkingen doet.

Journalist en oud-student Thomas Binotto bevraagt in dit boek zijn leraar over hun beider 'Meester’. Eckharts leven en werk krijgen door dit persoonlijk vraaggesprek kleur, context en gestalte. Deze Meister Eckhart blijkt zeer herkenbaar, een onuitputtelijke bron van inspiratie en inzicht, ook voor onze (post)moderne tijd.

ISBN 9789062711192, vertaald door Marc Colpaert uit het Duits, uitgever Synthese, Rotterdam, € 19,95