31 Mei 2016

Wat bezielt me?

Ga naar overzicht

Deel op:

at bezielt iemand om wekelijks 80 kilometer af te leggen om te kunnen zingen en vieren in de kapel van de dominicanen in Huissen? Tanja van Hummel interviewde voor nieuwwij.nl Ruud van Gisteren over zijn weg met de dominicaanse traditie en de gemeenschap in Huissen.

Ruud van Gisteren

De dominicanen hebben ‘veritas’, het zoeken naar waarheid, als motto. Hoe interpreteer jij dit motto?

‘Mijn vrouw Nelleke en ik hebben het initiële jaar van de DLN doorlopen. Daar wordt de waarheid voornamelijk gezocht door te praten over theologie. Dat is rationeel, maar deze manier van geloofsbeleving past niet goed bij ons. Wij willen het geloof meer met onze handen en ons hart ervaren. De waarheid zoeken wij dan ook eerder in de diaconie; we willen ons dienstig maken voor de gemeenschap.’

Is dat de reden dat je zo actief bent? Je zingt in de cantorij, bent eindredacteur van OP-Schrift, een informatiebulletin, verzorgt de exprespost voor de kapelgemeenschap, houdt de Facebookpagina van de cantorij en de kapelgemeenschap bij en hebt een vastenactie georganiseerd. Vergeet ik nog wat?

‘Ik zorg ook nog voor de communicatie binnen de kloostercantorij en ben lid van de Regionale Dominicaanse Familiegroep.’

Wat vind je het mooist om te doen?

‘De vastenactie vind ik het mooiste project. We hebben toen in de kapel geld ingezameld voor de Nederlandse Stichting Vrienden LaVang. Een groep Vietnamezen die in 1983 als vluchteling in Nederland zijn terechtgekomen, wilden hulp bieden aan oorlogsslachtoffers in Vietnam. Een prachtig doel. Nelleke en ik hebben hen geholpen hiervoor een stichting op te zetten.

In Lindenholt zamelt deze stichting geld in door Vietnamese loempia’s te verkopen. Tijdens de vastenactie hebben de Vietnamezen ook loempia’s in Huissen verkocht. Zij ervoeren Huissen als een warm bad en de kapelgangers genoten van de loempia’s.’

Lees hier de complete tekst op de website van nieuwwij.nl