27 Mei 2016

'Waar blijft de kerk' op shortlist beste boek

Ga naar overzicht

Deel op:

p class="p1">&Waar blijft de kerk’ van theoloog en lekendominicaan Erik Borgman is een van de vijf boeken op de shortlist voor het &Beste theologische boek’ van 2015. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Theologie op 25 juni.

borgman-waarblijftdekerkDe jury van het beste theologische boek van 2015 wordt gevormd door de theologie-recensenten van Nederlands Dagblad en Trouw en staat onder voorzitterschap van Nico de Fijter, chef religie&filosofie van dagblad Trouw, en Dick Schinkelshoek, eindredacteur van de boeken- en cultuurbijlage van het Nederlands Dagblad. Zie ook: www.nachtvandetheologie.nl.

De shortlist met vijf kanshebbers in willekeurige volgorde:

Erik Borgman: Waar blijft de kerk? Gedachten over opbouw in tijden van afbraak (uitgeverij Adveniat) – De rooms-katholieke kerk lijkt bezig aan een niet te stuiten massief proces van afbraak. In dit boek onderzoekt hoogleraar publieke theologie Erik Borgman wat dat betekent. 'De kerk zit niet in de problemen, maar in een impasse. De vraag is hoe de kerk door die impasse heen beweegt.’

Stefan Paas: Vreemdelingen en priesters. Christelijke missie in een postchristelijke omgeving (uitgeverij Bóekencentrum) – De kerk is klein, en dat is helemaal niet erg, zegt hoogleraar missiologie Stefan Paas in dit veelgeprezen boek. Paas onderzoekt hoe de afkalvende christelijke minderheid in een postchristelijke cultuur toch missionair kan zijn.

Mattias Rouw: Woestijnvaders. Inspiratie voor nu (uitgeverij Brandaan) – Vanaf de vierde eeuw trokken monniken de Egyptische woestijn in om daar, soms in volstrekte eenzaamheid, hun afgezonderde leven te wijden aan bezinning, gebed en toewijding aan God. In dit zeer toegankelijke boek laat Rouw zien hoe die vroegchristelijke monniken ons nu nog kunnen inspireren.

Thomas Quartier: Anders leven. Hedendaagse monastieke spiritualiteit (uitgeverij Berne Media) – De spiritualiteit van het kloosterleven is enorm populair. Erg handig ook om te ontstressen, om je tijd beter te leren managen, om je leiderschapskwaliteiten bij te spijkeren. Maar wat is eigenlijk de kern van dat contemplatieve kloosterleven? Quartier schreef er een ontregelend boek over: het kloosterleven leert je geen truukjes, maar is juist een oefening om je eigen eindigheid steeds weer te verbinden met de eeuwigheid.

Corien Oranje en Cees Dekker: Het geheime logboek van topnerd Tycho (uitgeverij Jongbloed) – Een kinderboek dat wordt genomineerd als beste theologische boek? Jep. Niet zozeer omdat het verrassende theologische inzichten biedt, maar wél omdat het boek het debat over schepping en evolutie een enorme oppepper gaf. Kinderboekenschrijfster Oranje en natuurkundige Dekker betogen dat geloof in God en de evolutietheorie uitstekend samen kunnen gaan.