24 Mei 2016

Stap voor stap verkondigen

Ga naar overzicht

Deel op:

wee dominicanen van de provincie van St Martin de Porres (het zuiden van de VS) doen wat Dominicus veel deed: lopen en mensen ontmoeten. Van 29 mei tot 29 juni wandelen ze van New Orleans naar Memphis, zo’n 725 km.

&En als ik moest kiezen tussen een verwonde Kerk die de straat opgaat en een zieke, teruggetrokken kerk, dan koos ik beslist de eerste.’

Klik om te vergroten.

Dat citaat van paus Franciscus vat de missie samen van broeders Thomas Schaefgen en Francis Orozco. Zondag vertrekken zij voor een wandeltocht van de Antonius van Paduakerk in New Orleans naar het nationale heiligdom voor St. Martin de Porres in Memphis, Tennessee. Zo vieren zij de 800ste verjaardag van de Orde der Predikers.

Van Dominicus is niet veel bekend, maar wel dat hij veel onderweg was – zoals Jezus zelf. Hij verkondigde het Goede Nieuws en ging van stad naar stad. Dominicus zou in zijn (niet zo heel lange) leven zo’n 15.000 km hebben gelopen.

Te voet gaan was in de tijd van de stichter een statement: kerkleiders gingen vooral te paard, maar Dominicus wilde een bedelorde inrichten: predikers moesten bereid zijn onderweg te gaan naar waar ze nodig waren, en te leven van wat hen werd gegeven.

Br. Thomas and br. Francis lopen een maand lang. Op hun website friarsonfoot.wordpress.com schrijven ze: &We zullen mensen uit veel geloofstradities en kerken ontmoeten. Sommigen zullen blij zijn ons te ontmoeten, de meesten zullen nieuwsgierig zijn, sommigen zullen met ons mee willen en velen zullen vragen hebben.’

&Directe en persoonlijke ontmoetingen met de mensen die we onderweg ontmoeten laten een orde en een kerk zien die niet bang is om naar buiten te gaan. Onze missie is simpel maar verreikend.’

Br. Thomas Schaefgen is studentenpastor aan Tulane University in New Orleans, Louisiana. Fr. Francis Orozco is studentenpastor aan de Texas Tech University en pastor in een parochie in Lubbock, Texas.

De wandelende dominicanen overnachten in kerken op de route en nodigen mensen uit om mee te gaan, een paar uur of een hele dag. Mensen die hen ontmoeten worden aangemoedigd het te melden op sociale media, met de hashtag #friarsonfoot. De broeders zijn te volgen via hun website en via Facebook en Twitter,

In Engeland is overigens een broeder niet aan het wandelen, maar aan het rennen: Bruno Clifton o.p., wonend in Cambridge, gaat een ultraloop doen: 110 kilometer hardlopen (!), waarmee hij geld inzamelt voor de vorming van jonge dominicanen. Volg hem op Facebook of zijn zijn YouTube-kanaal Running Friar.