04 Mei 2016

Ondertussen in 'het buitenland'

Ga naar overzicht

Deel op:

e predikorde is wereldwijd actief en zeker in het jubileumjaar 2016 gebeurt er van alles. Een paar berichten uit Engeland, Rome en Zuid-Afrika.

Op 29 april, de feestdag van de heilige Catharina van Siena, hielden de Engelse dominicanen een indrukwekkende viering in Westminster Cathedral, in Londen. Met 55 broeders, 70 zusters, leken enleerlingen van scholen die met de Orde verbonden zijn, daarnaast waren er twee kardinalen, vier bisschoppen en drie abten en nog andere hoogwaardigheidsbekleders. Oud-magister Timothy Radcliffe was er en de huidige magister, de Franse broeder Bruno Cadoré, die een ontmoeting had met de vier jonge Nederlandse dominicanen die in Engeland studeren.

De vier Nederlandse broeders in Engeland met de magister van de Orde. Vlnr. Michael, Richard, Bruno Cadoré, Thomas, Stefan.

*

Over Catharina van Siena gesproken: op de website Daily Theology schreef Catharine Mahon een rijke liefdesverklaring aan de belangrijkste vrouwelijke heilige van de Orde. Ze wijst daarbij op de complexiteit van Catharina en de &zonde van het simplificeren van heiligen’. Een aanrader.

*

De Engelse broeder Bruno Clifton, wonend in Cambridge, gaat een ultraloop doen: 110 kilometer hardlopen (!), waarmee hij geld inzamelt voor de vorming van jonge dominicanen. Volg hem op Facebook of zijn zijn YouTube-kanaal Running Friar.

*

In Rome hielden de samenwerkende dominicanessen (DSI) hun achtste driejaarlijkse vergadering. De Nederlandse dominicanes van Bethanië Marjolein Bruinen was erbij. Klik hier voor een verslag en hieronder voor een video van een vraaggesprek met coördinator zr. Marie Therese Clement o.p.

DSI 2016 in Rome

*

Als project van de Orde in dit jubileumjaar van Barmhartigheid werd 25 ton helder drinkwater afgeleverd in het door droogte getroffen gebied Matwabeng, Senekal in de Vrijstaat in Zuid-Afrika.

Dominicaanse broeders en zusters zijn al bijna honderd jaar betrokken bij parochies en scholen in die streek. Er was een oproep uitgegaan om leerlingen en parochianen aan te sporen een bijdrage in water te geven. Daarop werd overvloedig gereageerd, ook door veel niet-dominicaanse instellingen.

De mensen in Matwabeng waren enorm verrast toen de drie grote trucks met water aankwamen. Ze dansten en zongen van vreugde en al gauw begon jong en oud het water af te tappen. Lees hier een verslag