24 Mei 2016

God: back with a vengeance

Ga naar overzicht

Deel op:

eligie is de meest succesvolle vorm van volkscultuur in de geschiedenis, stelde de Britse cultuurcriticus Terry Eagleton maandag bij de derde Edward Schillebeeckxlezing in Nijmegen. Maar de (post)moderniteit heeft er een ingewikkelde verhouding mee.

terry-eagleton2De tweejaarlijkse Schillebeeckxlezing is eerder gehouden door Timothy Radcliffe o.p. (2011) en Rowan Williams (2013). Terry Eagleton was de derde vermaarde Brit die de lezing hield, op uitnodiging van de Stichting Edward Schillebeeckx, het Tijdschrift voor Theologie, Radboud Reflects en de Nederlandse dominicanen.

Eagleton hield een geestige en met spitsvondige oneliners doorspekte lezing, die meer een vertelling leek dan een betoog. De veelschrijver, literair criticus en cultuurtheoreticus sprak met scherpte en waardering over de inzet van Jezus Christus, die hij niets weg vindt hebben van de burgerlijke of de status quo-bevestigende vorm die veel christelijk geloof tegenwoordig heeft. ‘Geloof is zoiets als alcohol drinken: je mag het best doen, in je privéleven, in de weekenden wat meer, maar je moet het niet overdrijven.’

*

Klik hier voor een uitgebreid verslag van de lezing op de website van Radboud Reflects.

Eerder verscheen: ‘Westen op extreem gevaarlijk punt’ (2011).