10 Mei 2016

'De toekomst van de planeet vormgeven'

Ga naar overzicht

Deel op:

ok Bart Mijland, &atheïstische humanisticus’, voelde zich als vreemde eend bij het Dominicaans Studiecentrum DSTS als een vis in het water. Zijn onderzoek van een jaar ging over duurzame verbindingen. 

Bart Mijland was een jaar onderzoeker bij DSTS.

In mijn onderzoek voor DSTS formuleer ik een reactie op Wubbo Ockels’ pleidooi voor de Happy Energy religion. Hij stelde dat we alle bestaande religies moeten vervangen door een religie die alle mensen verbindt.

Ik ben van mening dat we juist vanuit onze levensbeschouwelijke diversiteit in de duurzame dialoog moeten treden. Al onze opvattingen, kennis, waarden en ideeën moeten we bij elkaar zien te brengen met een gemeenschappelijke taal en focus. Hier ligt een belangrijke rol voor mensen die al op de kruispunten staan van duurzaamheid en geloof, geloof en ongeloof, humanisme en de groene beweging.

Met het onderzoek hoop ik eraan bij te dragen dat we elkaar meer zullen opzoeken om – in de woorden van de paus – 'de dialoog aan te gaan over de wijze waarop wij de toekomst van de planeet vormgeven’. Dit is wat mij betreft het voornaamste doel van interlevensbeschouwelijke samenwerking.

*

Lees hier de hele tekst van het DSTS-jaar van Bart Mijland.

Eerder verschenen terugblikken van Taede Smedes en Matthias Kaljauw.

Vorig jaar verscheen: Even voorstellen (2): Bart Mijland