25 April 2016

'Religie verandert maar verdwijnt niet'

Ga naar overzicht

Deel op:

Een warm bad’, vond Taede Smedes zijn jaar als een van drie tijdelijke onderzoekers bij het DSTS. 'Het was heerlijk om in een tamelijk academische maar behoorlijk ongedwongen setting met religie bezig te zijn.’

Taede Smedes

Toegegeven, ik had nog nooit van het ‘Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving’ gehoord toen ik op de functie van onderzoeker solliciteerde. Dat was eind 2014, als ik me niet vergis. Ik kende Manuela Kalsky en André van der Braak van naam, maar had eigenlijk geen idee wat het DSTS deed.

De beschrijving op de website klonk echter erg aantrekkelijk. En toen ik tijdens het sollicitatiegesprek met het idee voor een boek aankwam, en er vervolgens zo enthousiast op gereageerd werd, was ik eigenlijk een beetje overdonderd. Daarna kreeg ik zomaar een aanstelling om onderzoek te doen en daarover een boek te schrijven!

Mijn boek heeft de werktitel gekregen God, Iets of Niets? De postseculiere samenleving tussen ‘geloof’ en ‘ongeloof’. Het gaat over religieus atheïsme, religieus naturalisme en post-theïstisme. Dit zijn verschillende vormen van religiositeit die de polarisatie van ‘geloof’ en ‘ongeloof’ voorbij zijn. Zoals het er nu voor staat, verschijnt het boek in oktober 2016 bij Amsterdam University Press.

*

Lees hier de hele tekst van het DSTS-jaar van Taede Smedes. 

Eerder verscheen: Even voorstellen (1): Taede Smedes