14 April 2016

Mgr. Hurkmans opvolger Tiemen Brouwer in Rome

Ga naar overzicht

Deel op:

ntoon Hurkmans, de vertrekkende bisschop van Den Bosch, wordt de opvolger van dominicaan Tiemen Brouwer als rector van de Friezenkerk in Rome. Dat meldt KRO-NCRV.

Bisschop Antoon Hurkmans in Rome (foto: Christian van der Heijden)

Mgr. Antoon Hurkmans treedt op 14 mei terug als bisschop van ’s-Hertogenbosch. Hij heeft om gezondheidsredenen om ontslag gevraagd en wordt opgevolgd door mgr. Gerard de Korte.

Tiemen Brouwer was sinds 2007 rector van de Friezenkerk, een kleine historische kerk en een bloeiende Nederlandse parochie vlakbij het Vaticaan. Hij combineerde dat met zijn functie als biechtvader in de internationale dominicaanse communiteit van de Santa Maria Maggiore. Afgelopen jaar gaf hij aan dat de combinatie hem te zwaar werd en hij zijn rectorschap wilde overdragen.

Hurkmans gaf vorig jaar nog aan dat hij zijn emeritaat in zijn geboortedorp Someren wilde doorbrengen.

Tiemen Brouwer o.p.

De Friezenkerk, officiële naam Santi Michele e Magno, werd in 1141 gebouwd tegen de Janiculus-heuvel, die grenst aan het Sint-Pietersplein. Zij behoort tot de extraterritoriale bezittingen van Vaticaanstad.

Begin 2005 werd een decreet afgekondigd waardoor de Friezenkerk de status kreeg van zelfstandige parochiekerk. Daarmee werd zij het officiële pastorale centrum voor Nederlanders in Rome, een functie die de kerk in feite al vanaf 1985 vervulde. Het gebouw werd ontdekt, gerestaureerd en opgebouwd als Nederlandse plek door Tiny Muskens, de latere bisschop van Breda.

Bron: KRO-NCRV