07 April 2016

'KKK-lid met zweep' is dominicaan met rozenkrans

Ga naar overzicht

Deel op:

Zijn we dan nergens veilig?’ Dinsdagavond brak op sociale media enige paniek uit onder studenten in het Amerikaanse Bloomington. Er zou een lid van de Ku Klux Klan op de campus van de Indiana University rondlopen, gewapend met een zweep.

kkk-op campus

De kleding van de man werd aangezien voor de beruchte uitdossing van de 'KKK’: een wit gewaad en een hoge witte puntmuts. De racistische KKK is in het verleden volgens de website thetab.com actief geweest in de regio en op de campus.

kkk-op campus2

Verschillende studenten en de eigenaar van een studentenhuis deden waarschuwingen uitgaan vanwege het vermeende veiligheidsgevaar. De Indiana University zelf deed dit echter niet.

kkk-op campus3Later bleek de man een dominicaan, gehuld in een habijt. De 'zweep' bleek bij nader inzien zijn riem te zijn, waaraan een rozenkrans hing. Er dook een afbeelding op van de pater, terwijl hij, ogenschijnlijk op zijn gemak, op de campus iets te eten koopt.

De website meldde later dat het bleek te gaan om dominicaan Jude McPeak. Hij zei dat het niet de eerste keer was dat er vanwege zijn habijt aan de Klan werd gedacht, &maar ik heb nooit gehoord dat een rondlopende broeder leidde tot e-mailverkeer’, zei hij.

kkk-op campus4

Bronnen: Katholiek Nieuwsblad, The Tab