21 Maart 2016

'Ten diepste trouw aan Jezus'

Ga naar overzicht

Deel op:

et een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 18 maart en een viering en receptie op zondag 20 maart nam Theo Koster na 23 jaar afscheid van de Studentenkerk aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Afscheid Theo Koster 1

De laatste dominicaan in deze functie werd geprezen om zijn vernieuwende initiatieven zoals de huiskamer voor studenten, de meditatiecursussen en zijn vermogen om de media te halen. Theo Koster vroeg herhaaldelijk krachtig aandacht voor de eenzaamheid onder studenten. Ook wees hij op de geestelijke risico’s van het almaar hameren op ’topprestaties’ en &excellent zijn’. Daarnaast legde hij verbindingen met homo-organisaties, onder meer door het organiseren van een viering op roze zaterdag.

Parochievoorzitter Patrick Chatelion Counet prees Theo Koster vanwege zijn moed om voortdurend te vernieuwen en tegelijk intens gelovig te blijven: trouw aan de kerk, &en als dat niet kon, toch altijd volledig trouw aan Jezus’.

In de bijna kwart eeuw dat hij pastoor was van de parochie – de oecumenische Studentenkerk heeft kerkjuridisch zowel een katholieke als een protestantse identiteit – kreeg de kerk een sterkere plaats op de Radboud Universiteit, zo concludeerde Theo Koster tevreden. De kerk is op de campus gevestigd, er zijn veel contacten met internationale studenten en met studenten die niet- of andersgelovig zijn. Ook roemde Theo de zondagse gemeenschap van de kerk, met deels wat oudere leden. &Ik heb me hier altijd zeer welkom en gedragen gevoeld.’

Dat bleek uit de opkomst bij de recepties, de cadeaus en de theatrale stukjes, waarbij de lange gestalte, de zware stem, de uitgebreide zinnen en het vele fietsen van de scheidende studentenpastor liefdevol op de hak werden genomen.

Theo Koster stopt omdat hij pensioengerechtigd is. De laatste anderhalf jaar werkte hij vanwege zijn gezondheid maar een bescheiden aantal uren. Zelf zegt hij dat hij zijn werk heeft volgehouden dankzij een regime van mediteren, fietsen en het contact met jonge mensen. &De energie van studenten doet me goed’, zei de dominicaan, die vanuit Huissen jaarlijks zo’n 9000 kilometer op en neer fietste.

Theo Koster is inmiddels opgevolgd door priester Jos Geelen, naast Froukien Smit en John Hacking. De Studentenkerk is op zoek naar een extra pastor, vanwege de extra aanloop van studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Afscheid Theo Koster 2

*

Eerder verscheen:
'Ook de homoseksueel is een cadeau van God’
Laatste maanden Theo Koster als studentenpastor
Theo Koster: even kritisch op kerk als COC
Op de sofa met Theo Koster

Zie verder: Afscheid studentenpastor (op de site van de KNR)