02 Maart 2016

Sporen in Frankfurt am Main

Ga naar overzicht

Deel op:

p class="p1">Het eerste Dominicanenklooster in Frankfurt am Main stamt al uit 1233, 17 jaar na het officiële begin van de Orde. Momenteel is er een centrum van de protestantse kerk in het voormalige klooster gevestigd.

SporenFrankfurtaMain4

Frankfurt am Main is de grootste stad in de Duitse deelstaat Hessen en de vijfde stad van Duitsland. De stad ligt aan de oevers van de Main en telt 717.624 inwoners.

Tijdens een recente stadswandeling troffen Frans van der Heijdt en zijn vrouw – fervente dominicaanse sporenzoekers – de Dominikanergasse aan. 

SporenFrankfurtaMain3

De rivier de Main, die dwars door Frankfurt loopt, heeft uiteraard twee oevers: de Deutschherrenufer / Sachsenhausenufer / Schaumankai en aan de stadskant de Mainkai / Untermainkai.

Aan de Schaumankai liggen wel negen musea op een rijtje: van het Ikonenmuseum via het Architekturmuseum naar het Städelsches Kunstinstitut en nog zes andere. Aan de stadskant ligt haaks op de Mainkai de Schumacherstraße, met als zijstraat de Dominikanergasse.

SporenFrankfurtaMain2

Het eerste Dominicanerklooster op die plek stamt uit 1233. Na een aantal verbouwingen en verwoestingen herbergt het huidige complex het Haus des Evangelischen Regionalverbandes. De kloosterkerk is niet meer publiek toegankelijk, maar het centrum heet nog steeds Dominikanerkloster.

SporenFrankfurtaMain1

Klik hier voor meer dominicaanse sporen van her en der, of schrijf de redactie voor een bijdrage.