26 Maart 2016

Pasen: hoop ondanks alles

Ga naar overzicht

Deel op:

n de Belgische (en Europese) hoofdstad Brussel valt Pasen slechts een paar dagen na de bloedige aanslagen op vliegveld en metrostation. De Brusselse dominicaan Ignace Berten schreef een meditatie voor het blad La Libre Belgique. Een fragment.

Dezer dagen vieren christenen vieren de dood en opstanding van Jezus. Kan de boodschap van Pasen in deze tijd van angst en dood en desoriëntatie wat licht brengen?

We zijn geslagen door blind geweld van een verwrongen islam: er zijn tientallen slachtoffers en nabestaanden, honderden gewonden; veel mensen, van allerlei afkomst, zijn bang en getraumatiseerd. Waar is het licht? Waar is de menselijkheid?

Enkele werken van de Russische kunstenaar Maxim Kantor bepalen mijn meditatie in deze dagen. Hij was een dissident in de Sovjet-Unie, kritisch op het totalitarisme van zowel de Sovjet-Unie als van het kapitalisme, en ontwikkelde zich van een atheïst tot een mystiek christen.

Three Trees

(…) Het is een koude nacht, het is winter, er ligt een dun laagje sneeuw op de grond. De drie kale bomen zijn een gelijkenis met Golgotha.

In het midden is Jezus aan het kruis, rechts van hem de goede dief, volgens het Evangelie van Lucas. De takken van de bomen haken in elkaar. Aan de linkerkant de slechte dief, die Jezus bespot, de boom staat op afstand. Toch raakt een dunne tak de boom in het midden. En ook is er een beetje meer licht aan die kant, in dit sombere beeld. Niets is voor eeuwig verloren.

We kunnen doorgaan met het afwijzen van de ander, maar Pasen nodigt ons uit om te blijven geloven dat de mensheid geroepen is om één te zijn, dat onze wereld ons gemeenschappelijk huis is, dat bewoonbaar moet zijn voor allen.

Durven we te geloven dat God zich uitleverde aan het geweld van onze wereld? Dat God met ons is in de duisternis van vandaag? Dat God ons in de opstanding van Jezus vertelde niet te wanhopen? Durven wij in al onze verschillen in levensbeschouwing deze hoop te uiten in dagelijkse daden van grenzeloze vriendelijkheid, gastvrijheid en solidariteit? Durven we te blijven getuigen dat een nieuwe wereld mogelijk is?

*

Berten-IgnaceIgnace Berten o.p. woont in de internationale communiteit in Brussel, om de hoek bij metrostation Maalbeek, waar afgelopen dinsdag een aanslag werd gepleegd. Bovenstaande tekst is een deel uit een meditatie in de zaterdageditie van La Libre Belgique.