17 Maart 2016

‘Ook de homoseksueel is een cadeau van God’

Ga naar overzicht

Deel op:

rijdag en zondag neemt Theo Koster afscheid als studentenpastor aan de Radboud Universiteit. Voor universiteitskrant Vox maakte Annemarie Haverkamp een krachtig interview.

Theo Koster o.p.

Zonder relaties ga je dood, zegt Koster. En hij gaat voor naar de grafkelder waar hij over een jaar of wat zal komen te liggen. Daar rechts in de hoek. Want daar is plek voor een extra lange kist.

De studentenpastor meet ruim twee meter. Hij was een van de eersten die de discussie aanzwengelde: over de eenzaamheid onder studenten. Dat wordt een probleem, zei hij in de jaren negentig.

En kijk nu eens. Het was onlangs nog bij Nieuwsuur. 10 procent van de jongeren tussen 15 en 25 jaar heeft burn-outachtige klachten. Heeft allemaal te maken met die eenzaamheid.

‘Vroeger waren de gezinnen groter. Kinderen keken naar hun broertjes en zusjes. De sociale verbanden zijn weggevallen. Er kwam niets voor in de plaats. De individualisering werd sterker.’

De pastor zit in de leesstoel op zijn kleine kamer en legt uit wat het gevolg is. Studenten menen te moeten presteren. De druk is groot. Lukt er iets niet – de studie valt tegen en ze willen switchen – dan denken ze dat het aan hen ligt. ‘Gaven ze hun ouders maar vaker de schuld, of God voor mijn part. Maar door de individualisering zoeken ze de schuld bij zichzelf. Ze nemen alle verantwoordelijkheid en vinden dat ze hebben gefaald.’

Daarin schuilt het gevaar. Koster is er dan om tegen die studenten te zeggen dat er ook nog zoiets is als druk van buitenaf. En dat ze niet alleen zijn.

Het team maakte een huiskamer in de Studentenkerk, ook alweer enige jaren geleden. Wie binnenloopt, hoeft echt geen katholiek te zijn. Gelukkig zag hij in de loop der jaren meer huiskamers ontstaan op de campus – de universiteit nam het idee over. Zó belangrijk, zegt Koster. Studenten moeten elkaar ontmoeten. Van leeftijdsgenoten horen dat ze misschien wel leuker zijn dan ze zelf denken. It is not good that man should be alone.

Graag had hij er nog een aanbeveling over geschreven, over het tegengaan van die eenzaamheid op de universiteit. Maar hij had er de kracht niet voor. Theo Koster is al anderhalf jaar ziek. En nu neemt hij afscheid, dus het zal er niet meer van komen.

*

Lees hier het hele interview.

Eerder verscheen:
Laatste maanden Theo Koster als studentenpastor
Theo Koster: even kritisch op kerk als COC
Op de sofa met Theo Koster

Voor Vox maakte Duncan Fey foto’s, waaronder deze opname van de handen van Theo Koster.