24 Maart 2016

Nederland Passieland

Ga naar overzicht

Deel op:

atthäus en The Passion: ervaring is het sleutelwoord.

Jan van Hooydonk o.p.

Nederland mag dan doorgaan voor een van de meest geseculariseerde landen ter wereld, ons land is ook een 'passieland’ bij uitstek.

Nergens ter wereld is de toeloop naar de Matthäus-Passion zo groot als hier. Het drie uur durende meesterwerk van Johann Sebastian Bach wordt deze maand in ons land maar liefst zo’n 180 keer uitgevoerd. Een nieuwe loot aan de stam is The Passion, waar donderdag naar schatting 3,5 miljoen mensen naar kijken.

Matthäus-Passion en The Passion zijn &muzikaal twee totaal verschillende fenomenen’, zegt dirigent Pieter Jan Leusink in Volzin, maar in de kern is het verschil volgens hem niet zo groot. &Er bestaat een behoefte aan bijzondere ervaringen buiten de kerk. Een prachtige vertolking van een lied doet mensen iets. De manier waarop ik muziek wil maken, ligt heel dicht bij de manier waarop dat in The Passion gebeurt. Als mijn publiek geraakt wordt, zijn dat voor mij de mooiste momenten.’

'Ervaring’ lijkt hier inderdaad een sleutelwoord.

*

Lees hier de beschouwing Nederland Passieland van Jan van Hooydonk, redacteur van Volzin en lekendominicaan.