16 Maart 2016

'Ik ga een pelgrimsherberg beginnen op de Camino'

Ga naar overzicht

Deel op:

eonie van Staveren (31) is theoloog en projectleider bij het stiltecafé Adem Inn in Rotterdam, een initiatief van de dominicanen in Rotterdam. Hoe gaat het met dit project? En waarom vertrekt ze al na een paar jaar? Greco Idema sprak Leonie voor nieuwwij.nl.

Leonie in de leesruimte van Adem Inn.

Wat is een stiltecafé?

&Het is als het ware een koffiebar en stilteplek in één. Je kunt er terecht voor een lekker kopje koffie en een goed gesprek in het cafégedeelte, voor rust en een goed boek in de stilteruimte én voor een prikkelend verdiepingsprogramma in de avonduren.

Stilte, verdieping en ontmoeting zijn de pijlers van deze plek. We zitten in hartje Rotterdam, temidden van het rumoer van de grote stad en heel toevallig op de plek waar de dominicanen in de 15de eeuw hun klooster hadden staan.’

Momenteel is er een vacature bij Adem Inn omdat jij… besloten hebt te stoppen. Waarom?

&Ik had eigenlijk al heel lang een droom: een pelgrimsherberg beginnen op de route naar Santiago de Compostela. In 2011 liep ik zelf de route en ik ben er sindsdien vele malen terug geweest om vrijwilligerswerk te doen in één van de herbergen onderweg.

Ik heb me voor een niet afgemaakte scriptie uitvoerig in de betekenis van pelgrimeren verdiept en ook in de rol die herbergen op de route kunnen vervullen. Het is de plek waar mensen op verhaal kunnen komen, hun ervaringen kunnen delen, bijzondere contacten leggen met andere pelgrims. Ik merkte dat daar mooi werk te doen is en de droom van een eigen herberg liet me niet meer los.’

Heeft Adem Inn invloed gehad op je besluit?

&Als iets me hier had kunnen houden, was het mijn werk wel geweest.’

*

Lees hier het hele interview.