23 Februari 2016

Zien dat ieder mens waardig is

Ga naar overzicht

Deel op:

ns wordt niet gevraagd om de hele wereld te redden.

Leny Beemer

De verhalen van Jezus en van een dominicaanse heilige als Martin de Porres zijn inspirerende, maar ook confronterende verhalen voor ons in de actualiteit van onze tijd.

Als ik denk aan al die vluchtelingen, daklozen, eenzame, arme en zieke mensen, slaat me weleens de schrik om het hart. Hoe zouden wij kunnen worden zoals Jezus, zoals Martinus de Porres? Ik denk, dat we allemaal van tijd tot tijd het gevoel hebben tekort te schieten.

Maar van ons wordt niet gevraagd om de hele wereld te redden. Hoe zouden wij dat immers kunnen? We zijn immers allemaal mensen, die Gods barmhartigheid nodig hebben. Maar wat we wel kunnen is open staan, ruimte maken voor wat op onze weg komt, ruimte maken voor gebed en reflectie, alleen en met elkaar.

Dan kan het ook gebeuren, soms, heel even, dat we mogen beseffen dat elk mens, niemand uitgezonderd, waardig is in Gods ogen. In dat besef kunnen ook wij groeien in barmhartigheid zonder onderscheid en doen wat gedaan moet worden.

*

Uit de overweging van lekendominicaan Leny Beemer in de Dominicuskerk Utrecht, op 21 februari 2016.