08 Februari 2016

Studeren op Dominicus op het Dominicus

Ga naar overzicht

Deel op:

Het Dominicus’, zo heet in de Nijmeegse volksmond de middelbare school die vernoemd is naar de stichter van de Orde. Docent Ad Hereijgers maakte een boekje waarmee leerlingen van het college zowel latijn kunnen studeren als iets over Dominicus kunnen leren. Nu voor iedereen digitaal toegankelijk. 

De geschiedschrijver Jacobus de Voragine (1229-1298), dominicaan en bisschop van Genua, schreef een invloedrijke verzameling heiligenlevens, die bekend staat als de Legenda Aurea (&gouden verhalen’).

Jacobus de Voragine met de Legenda in zijn hand, fresco van Ottaviano Nelli.

In het boek, dat in de Middeleeuwen breed verspreid werd, vertelt hij over de levens van honderden heiligen, gerangschikt naar de vaste feestdagen die in het jaar aan hen gewijd zijn. Jacobus hield van sappige anekdotes en sprookjesachtige elementen in de verhalen, vandaar waarschijnlijk dat de bundel na verloop van tijd de eretitel 'gouden’ kreeg.

Het onderstaande digitale boekje van Ad Hereijgers voor de leerlingen van het Dominicus College in Nijmegen biedt inleidingen, illustraties en stukken Latijnse tekst, compleet met woordenlijsten. Zelfs voor niet-latinisten of zij die hun Latijn wat willen ophalen is het lezenswaardig.

Logo van het Dominicus College in Nijmegen

Hereijgers maakte het boekje in 2005-2006, het jaar waarin het 150-jarig bestaan van de school gevierd werd, voor de leerlingen van klas 5 Latijn. Nu is het, vanwege het jubileumjaar 2016, digitaal beschikbaar voor iedereen. Het Dominicus College begon als kleinseminarie van de dominicanen.

Voor opmerkingen, tips en aanvullend materiaal (werkvertalingen, toetsvragen) mogen docenten Ad Hereijgers altijd e-mailen: ad.hereijgers@gmail.com. Op zijn website zijn nog andere projecten te zien.

Klik hier voor de website van het Dominicus College.

Omslag van het digitale boekje. Klik erop om het te bekijken.