29 Februari 2016

Reis naar 'spiritueel Schotland'

Ga naar overzicht

Deel op:

an (waarschijnlijk) 17 tot en met 24 juni kunt u mee op reis naar Schotland, met Leo de Jong o.p. van het Rotterdamse Leerhuis Spiritualiteit, en Co Elshout van de Stichting Oecumenische Ontmoetingen.

St. Cuthbert op weg naar Schotland

De twee organisaties werken samen met de interkerkelijke reisorganisatie DrieTour Reizen. De voorlopige data zijn: vertrek op vrijdag 17 juni en retour op vrijdag 24 juni. Maar het kan ook een dag eerder of later worden.

De reisleiding bestaat uit het bekende duo pater Leo de Jong o.p. (Leerhuis Spiritualiteit) en Co Elshout (St. Oecumenische Ontmoetingen). De prijs wordt maximaal € 1798,- p.p. 'all in’ (reis, excursies, entrees, maaltijden, plaatselijk gidsen etc. etc. niet de verzekeringen en er is een toeslag voor een 1-persoonskamer), waarschijnlijk iets minder.

Lang voordat onze streken door heiligen zoals St. Willibrord en St. Bonifatius tot het christendom werden bekeerd, is het evangelie al naar de Britse eilanden gebracht. Heiligen als St. Cuthbert en St. Columba stichtten de kerk in Schotland.

In de ruige natuur vond het christendom een krachtige voedingsbodem. Vele pelgrimsplekken, zoals de oude vervallen kloosters, herinneren daar nog steeds aan. Deze en vele andere bijzondere plekken zullen we tijdens deze reis bezoeken. Zo brengen we ook een bezoek aan de Iona Community op het het herstelde pelgrimseiland Iona aan de westkust van Schotland. Hier zette St. Columba in 553 na Chr. voet aan wal, samen met twaalf leerlingen.

Iona-abdij

Het klooster dat deze Ierse monnik stichtte is in de jaren 30 door een oecumenische groep weer bewoonbaar gemaakt. Dankzij de Iona-community is het eiland opnieuw een spirituele krachtbron, die elk jaar veel pelgrims trekt.

We beginnen de tocht met St. Cuthbert (overleden: 687 na Chr.). Voor de meesten wellicht een onbekende heilige, maar in Schotland zeer geliefd. Zijn kloosterleven begint in de gemeenschap van Melrose Abbey en eindigt op Holy Island en de Lindisfarne Priory.

Om zijn nagedachtenis te beschermen tegen het geweld van de Vikingen werd de sarcofaag met zijn lichaam in het jaar 875 in veiligheid gebracht. Na vele omzwervingen vond St. Cuthbert samen met de beroemde Lindisfarne Gospels rust in de kathedraal van Durham. We zullen al deze historische plekken bezoeken.

andrew scotlandDe vlag van Schotland, een blauw vlak met het witte Andreaskruis erop, toont de hechte band tussen Schotland en de apostel Andreas. Aan de oostkust van Schotland ligt het oude stadje St. Andrews, ooit de religieuze hoofdstad van Schotland, waarvan de naam naar deze apostel verwijst. De ruïnes van de kathedraal en het kasteel en de in de middeleeuwen gestichte universiteit zijn hiervan de getuigen. De voetstappen van de pelgrims zijn nog altijd zichtbaar in de stratenstructuur en de contouren van de vervallen haven.

Maar Schotland is meer dan een spirituele vindplaats: bruisende steden als de historische hoofdstad Edinburgh, met onder meer het Castle, en de stad Glasgow, met de imposante Mungo’s Cathedral. Verder bezoeken we Culross en Stirling. Voeg daar de onovertroffen schoonheid van het gevarieerde landschap aan toe en je hebt een reis om nooit te vergeten. Gaat u mee?

Overnachtingen: Edinburgh 4 nachten, Oban / Mull 2 nachten, Glasgow 1 nacht (NB slechts 3 hotels!).

Voor meer informatie en/of aanmelden via Oecumenische ontmoetingen.
e-mail: mail@oecumont.nl