26 Februari 2016

Op de koffie bij Koster

Ga naar overzicht

Deel op:

inds Theo Koster pastor is, staan de deuren van de Studentenkerk altijd wijd open voor iedereen. Nu na drieëntwintig jaar zijn afscheid nadert, drinkt studentenblad ANS een laatste bak koffie met hem. 'Het imago van de Studentenkerk is nogal veranderd sinds ik pastor ben geworden.’

Theo Koster o.p.

Theo Koster poseert liever niet achter het spreekgestoelte in zijn kerk. ‘Dat geeft niet goed weer wie ik ben. Je vindt me veel vaker in de Huiskamer, hier, op deze stoel.’

De studentenpastor is geen klassieke pastor en daarmee is de Studentenkerk op de campus van de Radboud Universiteit (RU) ook geen conventionele kerk.

In de Huiskamer, letterlijk en figuurlijk het centrum van het godshuis, hangen gedurende de hele dag studenten rond. Zij organiseren evenementen die je niet snel in de kerk zou verwachten.

Tweemaal per maand vindt de Roze Lunch plaats, waar homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgenderstudenten samenkomen. In de avonden wordt er door studenten, zowel gelovig als atheïst, samen gekookt en gegeten. Een speciaal ingerichte gebedsruimte biedt moslims de gelegenheid om te bidden.

Koster zelf geeft daarnaast meditatiecursussen in de stilteruimte, want ‘de drukke studenten van tegenwoordig hebben behoefte aan reflectie’.

Na drieëntwintig jaar dienst gaat Koster in maart met pensioen. Zijn opvolger Jos Geelen – die in tegenstelling tot Koster wel een witte boord draagt – heeft al intrek genomen in zijn kantoor. Tijd voor ANS om op de koffie te gaan en met hem terug te blikken op zijn tijd aan de RU. En om de vraag te stellen die velen bezighoudt: blijft de Studentenkerk wel dezelfde progressieve koers varen nu Koster vertrekt?

Lees hier het hele interview van Kiki Kolman op de site van ANS.

Eerder verscheen: Laatste maanden Theo Koster als studentenpastor