12 Februari 2016

Internettentoonstelling over 800 jaar boeken

Ga naar overzicht

Deel op:

et een druk op een toetsenbord is een bijzondere internettentoonstelling online gegaan: Pipeline from Heaven, over 800 jaar dominicaanse boeken. De bibliotheek van de Universiteit van Cambridge is gastheer van deze online tentoonstelling.

De tentoonstelling is geopend!Dit is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen medewerkers van de universiteit en de dominicanen van Blackfriars Cambridge. De tentoonstelling laat een schitterende reeks van afbeeldingen zien, zeer gedetailleerd en voorzien van commentaar, uiteenlopend van middeleeuwse miniaturen tot moderne houtsneden en nog veel meer.

Sinds het begin van de dertiende eeuw hebben dominicanen zich toegelegd op het schrijven en produceren van boeken over hun leven en ter ondersteuning van de missie van de Orde.

pipeline-from-heaven

Ze maakten geïllustreerde bijbelboeken en bijbelcommentaren, liturgische boeken, theologische traktaten, handleidingen voor biechtvaders, preekverzamelingen en de beschrijving van de geschiedenis van de Nieuwe Wereld, waarbij ze het vooral opnamen voor de inheemse volken.

Tekening aan het begin van een boek over anatomie van Thomas van Cantimpré, Engeland, circa 1400-1410.

De tentoongestelde werken laten een verscheidenheid van afbeeldingen zien, van middeleeuwse miniaturen, zeventiende-eeuwse gravures, en houtsneden gemaakt door Eric Gill en zijn kring van lekendominicanen in Ditchling.

Klik hier voor een bezoek aan de tentoonstelling, u hoeft uw stoel niet uit!

Blackfriars Cambridge is het noviciaatshuis van de Engelse provincie van de Orde der Predikers, waar momenteel de Nederlandse broeders Michael en Thomas hun noviciaat doorbrengen.

Pipeline from heaven