19 Februari 2016

Hou op met preken!

Ga naar overzicht

Deel op:

iet verwonderlijk die aarzelingen van mij, om te preken.

Marianne Merkx

Praedicare betekent letterlijk: openlijk bekend maken, afroepen. Het Nederlandse 'prediken’ betekent: Gods woord verkondigen. Niet verwonderlijk die aarzelingen van mij.

Woorden vinden die God verstaanbaar maken, wat binnen speelt naar buiten brengen; het is niet gemakkelijk. Maar was ik niet juist daarom theoloog en geestelijk verzorger geworden? Om ter sprake te brengen wat niet vanzelfsprekend is? Om in gesprekken en rituelen te ontdekken wat iemand beweegt of om te ontdekken wat er op het spel staat?

Praedicare. Preken. Dichterbij dan ik dacht.

Van mijn kinderen krijg ik steeds minder 'Houd maar op met preken’ te horen. Wel waarschuwen ze me na een leuk gesprek of bijzondere gebeurtenis: 'Dat ga je toch niet in je preek gebruiken, hè?’

*

Uit een column van Marianne Merkx, lekendominicaan en geestelijk verzorger in ziekenhuis Rivierenland Tiel. Lees de hele tekst op www.nieuwwij.nl