18 Februari 2016

Gods barmhartigheid en de onze

Ga naar overzicht

Deel op:

et maakt uit, of we enkel een wieltje zijn in een raderwerk of dat de diepste werkelijkheid Iemand is.

Laat God God zijn; geef Hem de ruimte om ánders te zijn, groter dan jouw gedachten.

In een godsdienstige gemeenschap kan men elkaar de kerk uit vechten. Niet onbegrijpelijk. Als je ziet hoe een ander miskent wat jou dierbaar en heilig is, doet dat gewoon pijn.

Barmhartigheid is dan: niet op de stoel van God gaan zitten, maar ruimte geven aan wat niet in jouw straatje past, horen waardoor die ander aangesproken en geraakt wordt en niet over de ander heen walsen. In het besef dat God net zo goed door die ander werkt als door jou. Wetend dat je zelf ruimte nodig hebt.

Barmhartigheid maakt het verschil voor het bestaan in deze wereld. Het maakt uit, of we enkel een pion zijn in het spel van machten en krachten, een anoniem wieltje in een reusachtig raderwerk, of dat de diepste werkelijkheid Iemand is.

Niet Iemand met een baard, maar Iemand die mij en jou ziet staan; die iets in mij en jou ziet en verwacht; die voor mij en jou opkomt als wij ons openen voor Hem. &Gods barmhartigheid; en de onze’: daar gaat het om.

Uit de preek van Jozef Essing o.p. in de Dominicuskerk Utrecht, 14 februari 2016. Klik hier voor de hele tekst.