24 Februari 2016

De macht van woorden. Hommage aan Eco

Ga naar overzicht

Deel op:

eze week overleed de Italiaanse schrijver en wetenschapper Umberto Eco. Op zijn blog brengt lekendominicaan en mediaevist Otto Vervaart hem een kleine hommage, door in te zoomen op diens favoriete periode en de middeleeuwse inquisiteur Bernard Gui o.p.

F. Murray Abraham speelt inquisiteur en dominicaan Bernardo Gui in de verfilming van De naam van de roos, het beroemdste boek van Umberto Eco.

Eco’s grootse verhaal, dat zich afspeelt begin veertiende eeuw, heeft meer verhaallijnen dan de zoektocht van William van Baskerville en zijn assistent Adso van Melk naar de oplossing van de moorden en mysteries. De naam van de roos is ook een boek over confrontaties tussen oude en nieuwe ziens- en handelwijzen.

De franciscaan William ontmoet in de dominicaanse inquisiteur Bernard Gui een grote tegenspeler, als die het terrein betreedt van de benedictijner abdij in Noord-Italië die door misdrijven geteisterd wordt.

Beide bedelorden waren kort na 1200 ontstaan. Ze bestreden elkaar min of meer en vuurden elkaar aan om de ander te overtreffen in aantrekkingskracht, leefwijze en verkondiging.

Bernard Gui (circa 1261-1321) was een historisch figuur, die door Eco wel erg zwartwit wordt neergezet. Hij was niet alleen een beroemd inquisiteur, maar ook zeer actief als historicus van zijn orde, zie A.-M. Lamarrigue, Bernard Gui. Un historien et sa méthode (Paris, 2000).

*

Klik hier voor de volledige tekst op de blogsite van Otto Vervaart.